Home / onderwijs / ‘Quadrivium’ onderwijs- en practicumgebouw

‘Quadrivium’ onderwijs- en practicumgebouw

Heverlee, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Architect POLO Architects, Tavernierkaai 2 bus 28, 2000 Antwerpen, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving / Duurzame adviezen / Simulaties
Oppervlakte 7,750 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie January 2016 - May 2017
Start - Einde uitvoering February 2018 - January 2021

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve ventilatie
passieve ventilatie
Kostprijs technieken:€ 3.228.766,27 excl. btw
Totale bouwkost:€ 10.550.000,00 excl. btw
K-peil:20 (nieuwbouw)
E-peil:40 (nieuwbouw school)
Certificering:

 

Projectomschrijving:

De campus Arenberg van KU Leuven te Heverlee werd uitgebreid met een nieuw onderwijs- en practicumgebouw.

Het schoolgebouw bevat leslokalen, didactische laboratoria lokalen, een groot auditorium voor 600 personen, een administratief gedeelte, de benodigde sanitaire ruimtes en een cafetaria die eveneens kan dienen als studieruimte.

 

Op niveau van de gebouwschil werden een aantal passieve maatregelen getroffen om de vraag voor verwarming en koeling te beperken, getuige hiervan zijn het K-peil van de nieuwbouw, met name K20 en de toepassing van beglazing met een performante zonnetoetredingsfactor ter hoogte van de cafetaria en inkomhal.

 

Voor de warmteproductie wordt beroep gedaan op een grondgekoppelde warmtepomp door middel van een boorgat energieopslag (BEO) in combinatie met twee gascondensatie ketels. Het BEO-veld is uitgerust met 28 boringen van 140 meter diepte. De verdeling van de warmte wordt op lage temperatuur gerealiseerd door middel van vloerverwarming, radiatoren en naverwarmingsbatterijen voorzien op het ventilatiesysteem. Er is geopteerd om koeling te voorzien in de computerklassen d.m.v. een aantal ventilo-convectoren en proceskoeling ter hoogte van de laboratoria lokalen rechtstreeks gekoppeld op het BEO-veld. Ter hoogte van de cafetaria en inkomhal wordt er gekoeld d.m.v. natuurlijke dag- en nachtventilatie. Het koppelen van een toekomstig nabijgelegen gebouw op het BEO-veld is eveneens voorzien om de potentiële koelvraag op een duurzame manier te vervullen.

 

De ventilatie wordt gerealiseerd door een centrale mechanische ventilatie-unit, systeem D. In het gebouw zijn verschillende ventilatiezones ondergebracht waarvan door middel van CO² en temperatuurmeting het aangeleverd ventilatiedebiet bijgestuurd wordt in functie van de eigenlijke vraag.

Als bijkomend hernieuwbaar aandeel energie werd een uitgebreide PV-installatie met een productie van 92 kWp op het dak voorzien, die mee resulteert in het vooropgestelde E-peil van E40.