Home / onderwijs / School St.-Jozef St.-Pieter, campus Weststraat & Schaapstraat

School St.-Jozef St.-Pieter, campus Weststraat & Schaapstraat

Blankenberge, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Opdrachtgever Vrij Onderwijs Blankenberge-Wenduine vzw, Weststraat 86, Blankenberge (BE)
Architect AVDK / architecten Vande Kerckhove bvba, Kortrijksestraat 88, 8501 Heule, BE
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 4,000 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie February 2019 - November 2021
Start - Einde uitvoering February 2022 - December 2023

Sustainable Features

warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
zonnewering
zonnewering
Kostprijs technieken:Campus Weststraat: +/- € 1.038.000,00 excl. btw

Campus Schaapstraat: +/- € 450.000,00 excl. btw

Oppervlakte:Campus Weststraat: 2.777 m²

Campus Schaapstraat: 1.254 m²

E-peil:55

 

Projectomschrijving:

De scholengemeenschap Blankenberge – Wenduine telt 5 scholen en 1 school voor het buitengewoon onderwijs.

 

In de campus Weststraat van de school Sint-Jozef Sint-Pieter kunnen de leerlingen van het secundair onderwijs terecht. De campus bestaat uit 5 blokken (A-E) die worden aangewend door de afdelingen van het ASO, TSO/BSO

en de Middenschool. De school ondergaat een complete transformatie met zowel renovatie van bestaande blokken als vervanging en uitbreiding via nieuwbouw.

  • Blok A en B die onthaal, administratie, refter, keuken, leraarskamer, IT- en klaslokalen huisvesten zullen worden gerenoveerd met onder andere nieuwe radiatoren en aansluiting op de regenwaterinstallatie.
  • Blok C is compleet verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Bijgevolg zal het gebouw gesloopt worden en vervangen worden door een ruim nieuwbouwvolume die over een polyvalente ruimte van 600 m² zal beschikken welke bruikbaar is voor de volledige schoolsite. De inplanting van blok C werd ook herbekeken en vervolgens geoptimaliseerd vanuit het oogpunt van een algemene reorganisatie van de aanwezige infrastructuur en gebouwen, het pedagogisch concept en het principe van de energiezuinigheid.
  • Blok D betreft de huidige sportzaal en zal verder worden uitgebreid met een nieuwbouwvolume dat dienst zal doen als berging.
  • Tot slot, blok E bestaat uit klaslokalen, bibliotheek en een theater en zal eveneens vervangen worden door een nieuwbouw.

 

De campus Schaapstraat richt zich op peuters en kinderen tot en met het 4de leerjaar. Voor deze campus beperken de werken zich tot de renovatie van blok C en renovatie en uitbreiding van blok B.

 

Technische installaties

Aangezien de site Weststraat deels gerenoveerd en deels uitgebreid wordt kan er beroep gedaan worden op de  reeds bestaande energiecentrale. Alle nieuwe eindelementen worden bij een lage temperatuur geselecteerd zodat verdere verduurzaming van de energiecentrale mogelijk is. Voor blok C zal beroep gedaan worden op vloerverwarming als basisverwarming. In de ontmoetingsruimte zal de ventilatiegroep  verder zorgen voor de fijnregeling. De sturing zal gebeuren door middel van twee voelers in het lokaal.

Ook voor blok E wordt geopteerd voor vloerverwarming al dan niet aangevuld met radiatoren in functie van de noodzaak en via de ventilatiegroep voor het Knofftheater.

 

Voor dit project werd veel aandacht besteed aan de ventilatiehoeveelheden die gedurende de gebruiksuren nodig zijn, scholen hebben een wisselende bezettingsgraad zowel doorheen de dag als doorheen het jaar. Op basis hiervan werd een mechanisch ventilatiesysteem D als meest duurzame oplossing naar voren geschoven.

Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar.

Een gezonde en comfortabele werk- en leeromgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er een tocht ontstaat. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.

 

De site beschikt reeds over een bestaande waterverzachter en in combinatie met regenwaterrecuperatie wordt het  milieu verder gespaard en de verbruikskosten gereduceerd.

 

Op de campus Schaapstraat zijn er momenteel 3 stookplaatsen aanwezig, waarvan enkel deze van blok C behouden zal blijven. Het resterend vermogen van de overige stookplaatsen wordt opgesteld ter hoogte van oorspronkelijke stookplaats blok B. De installatie zal zo opgebouwd worden dat wanneer stookplaats blok C aan renovatie toe is, alle warmtegeneratoren opgesteld kunnen worden in blok B. Stookplaats blok C zal dan fungeren als onderstation van stookplaats blok B. Stookplaats B en C blijven twee onafhankelijke stookplaatsen. Het centraliseren van de energieproductie maakt de verduurzaming van deze ten allen tijde mogelijk en financieel interessant.

 

In de nieuwbouwuitbreiding van blok B zullen een openleercentrum en klassen voorzien worden, uitgerust met radiatoren met thermostatisch kraanwerk.

Voor de behouden te renoveren lokalen in te renoveren en klooster zullen de huidige radiatoren aangesloten worden op de nieuwe opbouwleidingen. De eindregeling per lokaal verloopt eveneens via thermostatisch kranen.

In blok C blijft de volledige installatie behouden.

 

Voor zowel campus Weststraat als Schaapstraat worden klassen als het OLC (open leercentrum) uitgerust met LED-verlichting met afwezigheidsdetectie en voor het OLC verder aangevuld met daglichtsturing. In ruimtes die slechts af en toe gebruikt worden (vb. sanitair, circulatie, bergingen…) sturen bewegingsmelders met voldoende vertragingstijd de verlichting.

 

Om de nood aan actieve koeling te beperken worden de ramen met een oriëntatie tussen oost en west uitgerust met externe zonwering. Deze wordt automatisch gestuurd maar manuele aanpassing is eveneens mogelijk door middel van drukknoppen per lokaal.

 

Een bijkomend duurzaam gegeven is dat een aandeel van het elektriciteitsverbruik lokaal wordt opgewekt door middel van PV-panelen.