Home / sport / Durmebad

Durmebad

Lokeren, Belgium, Europa

Sector sport
Opdrachtgever Stad Lokeren, Groentemarkt 1, 9160 Lokeren (BE)
Architect B2Ai, Accent Business Park - Kwadestraat 149 A / 0.1, 8800 Roeselare, BE VenhoevenCS architecture+urbanism, Hoogte Kadijk 143 F15, 1018 BH Amsterdam, NL
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 4,800 m2
Projectstatus ontwerp
Start - Einde studie January 2021 - December 2021
Start - Einde uitvoering April 2022 - November 2023

Sustainable Features

circulair
circulair
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie

 

K-peil:23
E-peil:52

 

Projectomschrijving:

 

Het nieuwe Durmebad in Lokeren vervangt een deel van een bestaand sportcomplex en is zo gepositioneerd dat de bestaande bomen kunnen blijven staan. Sterker nog, ze begeleiden je richting de ingang van de nieuwbouw die een wedstrijdbad, doelgroepenbad met beweegbare bodems, recreatiebaden, een peuterbad en een wellnessruimte bevat.

 

De gevel van het zwembad kenmerkt zich door het gebruik van gebrand hout en glas, en voorziet het zwembad  royaal van daglicht. Met grote noordgerichte glasgevels wordt de zontoetreding in de zomer beperkt resulterend in  een goed zomercomfort en beperkt energieverbruik voor koeling. De dakconstructie is van naturel hout en sluit bij zowel de lichte uitstraling van het interieur als het groene exterieur aan.

 

Op het voorplein bevindt zich onder meer het terras van het restaurant. Dankzij niveauverschillen en speelelementen nodigt dit plein uit tot spel en ontmoeting. De voorheen versnipperde ruimte rond het complex vormt straks een aangenaam groen en publiek geheel en zal ook worden ingezet voor het jaarlijkse festival ‘Lokerse Feesten’.

 

De stookplaats en technische ruimtes bevinden zich op de eerste verdieping en kunnen dus gemakkelijk bereikt en verlucht worden via het dak.

 

De diverse ruimtes worden geventileerd met luchtbehandelingsgroepen met warmterecuperatie. De grootste vraag naar ventilatie en verwarming komt van de zwemhallen en wordt voldaan via luchtverwarming. Een luchtgroep voorzien van een recuperator en een warmtepomp zorgt voor de ventilatie, verwarming en ontvochtiging. Ingebouwde frequentiesturing past automatisch het ventilatiedebiet aan tot het minimum nodig voor de klimatisatie van de hallen. De inblaas verloopt via jetroosters tussen de houten liggers en terugname centraal om een goede doorspoeling van de ruimte te garanderen.

 

De koppeling tussen warmteproductie en zwembadverwarming gebeurt door middel van een warmtewisselaar per bad en maakt het eenvoudig om de baden een verschillende temperatuur mee te geven. Deze hebben een uitstekend rendement (>70%) en een lange levensduur omdat de wisselaar niet aangetast wordt door de chloorhoudende waterdamp.

 

Voor de kleedkamers wordt er gewerkt met een combinatie van herverwarming van de pulsielucht en radiatoren als regelend element. Om de migratie van vocht vanuit de zwembadhal naar de kleedruimtes te beperken zal in deze ruimtes een lichte overdruk gecreëerd worden t.o.v. de zwemhal.

 

De cafetaria en inkom worden verwarmd door middel van ventiloconvectoren aangesloten op de centrale warmteproductie.

 

Om de kringtemperatuur in de verwarmingsinstallatie niet nodeloos hoog te laten oplopen, in functie van de aanmaak van sanitair warm water (conform legionellawetgeving), werd gekozen voor een onafhankelijke warmteproductie d.m.v. gasgestookte boilers. Als duurzame aanvulling hierop wordt gebruik gemaakt van een zonnecollector. Aangezien een zonnecollector werkt op infrarode straling, blijft het systeem functioneren zelfs wanneer de zon niet schijnt.

 

Een klassiek zwembad heeft een vrij hoog drinkwaterverbruik. Enerzijds wordt het verbruik ervan beperkt door een set van traditionele maatregelen zoals zelfsluitend kraanwerk, debietbegrenzing en lekdetectie.

Echter het grootste aandeel kan bespaard worden door het toepassen van ultrafiltratie en omgekeerde osmose van het zwembadwater. Bij dit filterprincipe (UF/RO) wordt het spoelwater vanuit de filters gezuiverd. Hierdoor wordt het spoelwater heropgewaardeerd. Zo kan het opnieuw gebruikt worden als vers suppletiewater voor het zwembad.

 

Anderzijds wordt gekeken naar alternatieven voor stadswater. Voor het zwembad van Lokeren is er opgepompt putwater ter beschikking dat via de UF/RO-installatie kan gezuiverd worden tot suppletiewater voor het zwembad.

 

Ook regenwater wordt opgevangen via het dak en opgeslagen in een regenwaterbuffer. Hieruit worden de toiletten en kraantjes voor onderhoud groenaanleg gevoed.

 

De verlichting van het volledige gebouw is op basis van LED-technologie. Bovendien wordt het duurzaam karakter van het gebouw onderstreept door de volledige beschikbare dakoppervlakte te gebruiken voor het plaatsen van pv-panelen.