Home / sport / ‘Groot Schijn’ recreatief zwemcomplex

‘Groot Schijn’ recreatief zwemcomplex

Deurne, Belgium, Europa

Sector sport
Opdrachtgever Groep Sportoase nv, Philipssite 6, 3001 Leuven (BE)
Architect Zwart & Jansma Architects, Pedro de Medinalaan 7, 1086 XK Amsterdam (NL); OM/AR architecten, Londenstraat 28-30, 2000 Antwerpen (BE); Omgeving cvba, Uitbreidingstraat 390, 2600 Berchem (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 11,000 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie October 2017 - October 2019
Start - Einde uitvoering December 2019 - September 2021

Sustainable Features

beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
Kostprijs technieken:± € 5.000.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:± € 16.000.000,00 excl. btw
K-peil:
E-peil:48
Certificering:

 

 

Projectomschrijving:

Het recreatief zwemcomplex ‘Groot Schijn’ bevindt zich in Deurne, aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, midden in het groen van park Ruggeveld. Met zijn sport- en wedstrijdbad van 25 meter met 8 oefenbanen en 6 wedstrijdbanen en funzone met spraypark, golfslagbad, glijbanen en waterversnellingen vormt deze een extra troef voor het dagtoerisme in Antwerpen. Daarnaast is er een instructiebad met schoonspringinstallatie, tribune en beweegbare bodem tot -3.8 meter. Daarnaast een uitgebreid sportcentrum met relax-zone met diverse sauna’s, stoombad, … Op de tweede verdieping is een buitenterras met twee buitenbaden, omgeven door een ligweide.

 

De ingang van het sportcomplex is open en uitnodigend, in feite een overkapte verblijfsruimte die bestaat uit meerdere niveaus en trappen. Er zijn slanke kolommen en een glazen dak wat de levendige en open sfeer versterkt. De houten wandbekleding in horizontale banen rijmt op de groene omgeving en door het strategisch plaatsen van gevelopeningen ontstaat een optimale daglichttoetreding, interne zichtbaarheid, contact met de buitenomgeving en de nodige privacy. De schil voldoet aan de hedendaagse normen en is akoestisch als thermisch geoptimaliseerd.

 

Boydens engineering stond in voor het ontwerp en werfopvolging van de mechanische, elektrische en sanitaire installaties in coördinatie met zwembadtechnieken die nodig zijn voor de veilige, comfortabele en milieuvriendelijke werking van dit modern zwembadcomplex. Daarnaast werden duurzame adviezen aangeleverd doorheen de diverse ontwerpstadia: haalbaarheidsstudie, EPB-verslaggeving, bouwknopen, …

Door verwarming, ventilatie, koeling en verlichting zorgvuldig te bestuderen kon een optimaal evenwicht worden gevonden tussen het implementeren van nieuwe technologische ontwikkelingen en beperken van de energiekosten en de ecologische voetafdruk van het gebouwcomplex.

 

De belangrijkste energievraag voor een zwembadcomplex bestaat uit vraag naar warmte en elektriciteit.
Het is de bedoeling enerzijds beroep te doen op hernieuwbare energieopwekking en anderzijds zoveel
mogelijk recuperatie van afgevoerde energie om CO2-uitstoot te reduceren.

De hernieuwbare energieopwekking gebeurt door:

  • Goede inplanting, oriëntatie ramen i.f.v. optimale daglichttoetreding
  • Lucht-water-warmtepomp installaties
  • Fotovoltaïsche Panelen (PV)
  • Mogelijkheid plaatsing zonnecollectoren
  • Regenwaterrecuperatie
  • Recuperatie afgevoerd spoel-/afvalwater die opgewaardeerd wordt naar suppletiewater (UF/RO)
  • Recuperatie afgevoerde warmte van comfort- en systeemkoeling
  • Recuperatie afgevoerde restewarmte van ijspiste

 

De luchtkwaliteit wordt gegarandeerd door luchtgroepen met performante energierecuperatie met voor de zwembaden aangevuld met een bijkomende recuperatie door middel van een warmtepomp. Er wordt met variabele luchtdebieten gewerkt afgestemd op het gebruik van de diverse ruimten.

Met behulp van booster-warmtepompen wordt voor het volledig gebouwencomplex centraal warm water aangemaakt.

 

Het duurzame karakter van de installatie werd zelfs doorgetrokken tot het waterbehandelingscircuits, waarbij een systeem van ultra-filtratie en omgekeerde osmose het warme spoelwater tot 80% recupereert.

Daarnaast werd de best beschikbare techniek zoveel mogelijk ingezet op diverse vlakken, zo is bijvoorbeeld een zout-elektrolyse installatie voorzien waardoor toelevering van gevaarlijke chemische producten vermeden kan worden en de chloor in situ aangemaakt wordt volgens de behoefte.

 

De toiletten werden uitgerust met automatische urinoirspoeling, zelfsluitend en waterbesparend kraanwerk en een regenwaterrecuperatiesysteem i.f.v. reduceren van kostbaar stadswater.

 

Een goed verlichtingssysteem voor de sport moet zorgen voor toereikende helderheid, een gepaste lichtsterkte, een gelijkmatige lichtverdeling en een afdoende verblindingscontrole voor de activiteiten in kwestie. In zwembaden is kunstlicht essentieel voor het handhaven van veilige zwemcondities en zorgt voor langere sporttijden bij buitenbaden.

Een geavanceerd gebouwbeheersysteem (GBS) maakt het mogelijk de installaties op eenvoudige manier in te stellen, te beheren en te monitoren vanop afstand.