Home / sport / Olympisch zwemcentrum

Olympisch zwemcentrum

Wezenberg, Belgium, Europa

Sector sport
Opdrachtgever Stad Antwerpen – Patrimoniumonderhoud, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, BE
Architect Bladt ir & Verstraeten arch, Lodewijk Van Sullstraat 40, 2600 Berchem, BE
Aard der werken Restauratie / Uitbreiding
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 2,596 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie July 2013 - February 2014
Start - Einde uitvoering August 2014 - September 2015

Sustainable Features

WKK
WKK
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer

 

Kostprijs technieken:1.803.263,00 € excl. btw
Totale bouwkost:6.087.000,00 € excl. btw
K-peil:14

 

Projectomschrijving:

Het project is een uitbreiding van het bestaande zwembad Wezenberg te Antwerpen en kadert binnen ‘Road 2 Rio’. Om topatleten klaar te stomen voor de olympische spelen van 2016 werd dit nieuwe topsportbad gebouwd. Gezien de doelstelling, werd ook een zeer strakke timing opgesteld waarbij het volledige bad in één jaar werd gebouwd. Er werd geopteerd om een oefenbad aan het huidige zwembad te bouwen. Op deze manier kunnen topatleten in volledige rust hun voorbereidingen treffen voor Rio.

 

De uitbreiding gaat om een bad van 50 x 16 meter. In de kuip werden diverse patrijspoorten voorzien. Op die manier kan de gebruiker camera’s opstellen met als doel de zwemprestaties van de atleten te optimaliseren. Ook binnen de zwembadruimte zullen camera’s opgesteld worden boven, naast en achter de startblokken. Op die manier wensen de coaches een 3D beeld te creëren van de duik, met als doelstelling de zwemtijden scherper te stellen. Nu het project opgeleverd is, hebben de atleten een toplocatie om bijgevolg te kunnen schitteren in diverse disciplines van de zwemsport.

 

De nieuwbouw heeft een zeer hoge compactheid welke resulteert in een K-peil van 14 t.o.v. het wettelijk K-peil van 40. Naast de kwalitatieve gebouwschil werd ook gekozen voor economisch en ecologisch verantwoorde technieken. Voor de luchtbehandeling werd geopteerd voor luchtgroepen die de warmte recupereren uit de vochtige lucht. Op deze manier wordt op een heel efficiënte manier verdampingswarmte van het bad gerecupereerd.

 

In de technische ruimte van de kelder werden ook hydro-antracietfilters opgesteld. Bijgevolg verbruikt het nieuwe bad veel minder water dan het huidige bad. Het zwembad zelf werd voorzien van asymmetrische verlichtingsarmaturen. Hierdoor kon elk armatuur boven de kade worden opgesteld, waardoor onderhoud een stuk eenvoudiger wordt.