SHARE

STEDELIJK ZWEMBAD EN APPARTEMENTEN VMSW

Oostende, Belgium, Europa

Sector sport
Projectstatus ontwerp
Project Oostende, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering July 2018 - July 2020
Architect BURO II & ARCHI + I cvba, Jakob Jordaensstraat 18 a, 1000 Brussel, BE VenhoevenCS architecture+urbanism, Hoogte Kadijk 143 F15, 1018 BH Amsterdam, NL
Start - Einde studie From November 2016
GFA 12,965 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken In transformatie
Opdrachtgever TMVW Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening, Stropstraat 1, 9000 Gent, BE

Kostprijs technieken: ± 4.382.340,00 € excl. btw

Totale bouwkost: ± 21.375.000,00 € excl. btw

K-peil (zwem / app.): 18 / <40

E-peil (zwem / app.): E referentie -10 / < 45 –

 

In samenwerking met TMVW heeft stad Oostende de opdracht voor het nieuwbouwcomplex van ± 13.000 m³ toegekend aan het consortium* Olco-Sportsphere. Het bestaat uit een ondergrondse parkeerplaats met 69 plaatsen, zwembadcomplex met 4 baden, sauna en buitengebeuren met hierboven op 22 sociale appartementen voor ‘Woonwel’.
Het zwemcomplex bevat een olympisch 50m bad met gedeeltelijk beweegbare bodem, een instructiebad van 25m met volledig beweegbare bodem tot 5m diepte en recreatiebaden voor peuters, kinderen en jongvolwassenen. Daarnaast is er een whirlpool en sauna geïntegreerd.
De realisatie is voorzien te openen in 2020 op de hoek van de Northlaan en Nieuwpoortsesteenweg. 

B2ai en VenhoevenCS ontwerpen in samenspraak een transparant en energiezuinige nieuwbouwcomplex. De schil voldoet aan de hedendaagse normen en wordt akoestisch als thermisch geoptimaliseerd. De goed ingeplante raampartijen en daklichten zorgen voor een uitstekende daglichttoetreding en zijn waar nodig uitgerust met zonwerende beglazing om oververhitting te vermijden. Opengaande raamdelen laten eindgebruikers toe hun eigen binnenklimaat nog te beïnvloeden. Waar de interne lasten dusdanig groot zijn is er in koeling voorzien op vraag van bouwheer. In het ontwerp is er ingezet op het toepassen van groendaken en groene beplanting als verlening van de groene omgeving van de golf. Dit dak landschap biedt kwaliteit voor het zwemcomplex, de bovenliggende woningen en de omliggende gebouwen. 

Boydens engineering staat in voor het ontwerp en werfopvolging van de mechanische, elektrische en sanitaire installaties die nodig zijn voor de veilige, comfortabele en milieuvriendelijke werking van dit modern gebouwencomplex, zowel voor het zwembadcomplex als voor de VMSW-appartementen. 

De Boydens consulting afdeling verleend daarnaast in ieder ontwerpstadia gespecialiseerd advies en levert de studie af in het kader van duurzaamheid, waaronder haalbaarheidsstudie, EPB-verslaggeving, bouwknopen, …

Moderne techniek wordt hierbij aangewend in het gebouwcomplex en geïntegreerd binnen het architecturale kader zonder afbreuk te doen hieraan. 

De VMSW-appartementen beschikken over hun eigen autonome technische voorzieningen. 

 

* het consortium bestaat naast Olco-Sportsphere uit Stadsbader, VenhoevenCS, BuroII & ARCHI+I (B2ai), Studiebureau R. Boydens, Ney&Partners, KWB en Blasco.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
zonne-energie
zonne-energie
PV panelen
PV panelen
beglazing
beglazing