Home / sport / Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx – De Blaarmeersen Bloso Domein

Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx – De Blaarmeersen Bloso Domein

Gent, Belgium, Europa

Sector sport
Opdrachtgever Bloso, Arenbergstraat 5, 1000 Brussel, BE
Architect Van Acker & Partners, Architectenbureau
Oppervlakte 9,240 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie January 2003 - March 2004
Start - Einde uitvoering January 2005 - February 2006

Sustainable Features

beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling

 

De buitenwielerpiste ‘Blaarmeersen’ werd gebouwd in 1988. Studiebureau R. Boydens was bij de bouw ervan betrokken voor wat betreft het ontwerp van de technische installaties.

In 2005 werd de buitenwielerpiste voorzien van een overkapping en een volledige afsluiting en werd het aldus een binnenwielerpiste die kan worden verwarmd tot 16°C en geventileerd overeenkomstig de vereisten voor een bezetting tot 5000 personen. Ook in deze fase nam Studiebureau Boydens het ontwerp van de technische installaties waar. Voor de warmteproductie is een condenserende stookplaats voorzien in het gebouw die de op lage watertemperatuur gedimensioneerde luchtgroepen voedt.

Verschillende lokalen in het gebouw die worden gebruikt volgens reguliere tijdsschema’s, – secretariaat, lokalen voor theoretische opleiding,… – werden geconcipieerd als autonome clusters voorzien van afzonderlijke condenserende gaswandketels met radiatoren, evenals eigen ventilatie-units met warmteterugwinning.

De verlichting van de binnenlokalen, van de piste en van de sportvelden in het centrale deel werden ontworpen rekening houdend met een hoog visueel comfort en een hoge duurzaamheid.

Het invallende regenwater op de dakconstructie wordt lokaal opgevangen in citernes en plaatselijk maar ook over het domein naar kleedkamers verdeeld voor hergebruik.

De hall is voorzien van een installatie voor rook- en warmteafvoer, een noodstroomaggregaat en alle nodige veiligheidsinstallaties.