Home / urban development / D&B 32 sociale woningen, innovatief kantoorgebouw en sociaal restaurant Rauter

D&B 32 sociale woningen, innovatief kantoorgebouw en sociaal restaurant Rauter

Anderlecht, Belgium, Europa

Sector urban development
Opdrachtgever Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, Jourdanstraat 45-55, 1060 Brussel, BE
Architect Abscis Architecten, Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2, 9051 Gent, BE; Architenko - Urban Design and Architecture, Blankenbergestraat 44, 9000 Gent, BE; Consortium Biestebroeck; PxP Projects bvba, Boskouter 13, 9620 Zottegem, BE; Wyckaert, Ottergemsesteenweg 415, 9000 Gent, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Study and following up MEP
Oppervlakte 4,489 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie January 2019 - June 2020
Start - Einde uitvoering January 2021 - July 2022

Sustainable Features

WKK
WKK
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
NZEB
NZEB
Kostprijs technieken:1.500.000,00 € excl. btw
Totale bouwkost:11.926.230,47 € excl. btw
Certificering:Passiefstandaard volgens het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

Projectomschrijving:

Consortium Biestebroeck bouwt in Anderlecht een innovatief kantoorgebouw, 32 sociale woningen en een sociaal restaurant.

De 32 appartementen zijn verdeeld over 2 volumes die aan elkaar geregen worden door een passerelle.

Tussen het bestaande sociale woningcomplex en het nieuwe woongebouw wordt het Rauterpark als het ware verlengd, om zo een nieuwe publieke doorsteek te generen tussen de Bergensesteenweg en het park, waaraan verblijfsfuncties gekoppeld zijn.

 

Langs de Bergensesteenweg wordt een attractief kantoorgebouw van 4 bouwlagen gebouwd met op de gelijkvloerse verdieping een sociaal restaurant. Via een nieuwe inrit langsheen de steenweg wordt ook de gerenoveerde en deels opnieuw opgebouwde parkeergarage toegankelijk gemaakt.

Met 79 parkeerplaatsen wordt de parkeergarage ingericht volgens de nieuwe normen.

Daarnaast wordt er voldoende ruimte voorzien voor een fietsenstalling met een afzonderlijke toegang. Verder krijgt ook het werkatelier een nieuwe plek. Een aandachtspunt is ook de huidige stookplaats die gedeeltelijk geherlokaliseerd wordt in functie van een kwaliteitsvolle hoofdinkom van de site.

 

Bij de appartementen worden er 2 voorzien voor personen met beperkte mobiliteit en 11 grote woningen met meer dan 3 slaapkamers. Aan iedere woning wordt een goed georiënteerde, kwaliteitsvolle en ruime buitenruimte voorzien (tuin/terras).

 

Er is gekozen om in de woningen te werken met een aansluiting via een combilussysteem aan de bestaande centrale stookplaats. Op deze manier worden de leidingverliezen voor SWW geminimaliseerd. De afgifte van de warmte gebeurt via individueel regelbare radiatoren, voorzien van thermostatische kranen. De ventilatie wordt collectief voorzien met een balansventilatiesysteem.

De regeling van de debieten (verschillende standen) kan op het niveau van de individuele woningen geregeld worden, wat het totale energieverbruik en gebruikerscomfort ten goede komt.

 

Voor de woningen wordt een fotovoltaïsche installatie met een gemiddeld vermogen van +- 600 Wp voorzien, waardoor een deel van de elektrische noden plaatselijk geproduceerd worden.
Voor het kantoor en het sociaal restaurant is voorzien om gebruik te maken van een lucht-water warmtepomp voor de centrale verwarming. Afgifte wordt voorzien via ventiloconvectoren op lage temperatuur (45-35 regime), waardoor de ventilo’s eveneens kunnen instaan voor een topkoeling van de ruimtes. De verlichting van het niet-residentiële gedeelte is voorzien in LED, met een vermogen van 6,5 W/m² om de warmteproductie te beperken. Voor het sanitair warm water wordt gebruik gemaakt van plaatselijke elektroboilers om de leidingverliezen te minimaliseren.