SHARE

GEMENDE ONTWIKKELING WATT

Gent, Belgium, Europa

Sector urban development
Projectstatus uitvoering
Project Gent, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering From October 2016
Architect KRAS architecten, Jan Botermanstraat 8, 9000 Gent, BE; Archipl Architecten cvba, Sint-Michielsstraat 18, 9000 Gent, BE; CAAN Architecten bvba, Krijgslaan 38, 9000 Gent, BE
Start - Einde studie February 2016 - November 2016
GFA 3,500 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken In transformatie
Opdrachtgever Re-Vive nv, Kleemburg 1, 9050 Gentbrugge, BE

Architect: KRAS architecten, Jan Botermanstraat 8, 9000 Gent, BE; Archipl Architecten cvba, Sint-Michielsstraat 18, 9000 Gent, BE; CAAN Architecten bvba, Krijgslaan 38, 9000 Gent, BE

Start – Einde studie:

  • Kantoren : Februari 2016 – Mei 2016
  • Appartementen : Maart 2016 – November 2016

Start – Einde uitvoering: 

  • Kantoren : oktober 2016 – december 2017
  • Appartementen : in aanbesteding

Kostprijs technieken: 

  • Kantoren : 1.502.474,75 € excl. btw 
  • Appartementen : 3.557.200,00 € excl. btw

Totale bouwkost: +/- 20.500.000,00 € excl. btw

Oppervlakte: 

  • Kantoren: 3.500 m²
  • Appartementen: 59
  • Woningen: 15

 

Op de oude Elektrion-site, gelegen recht tegenover de Groene Vallei en in de nabijheid van de Coupure worden er appartementen, woningen en kantoren gebouwd op het binnengebied.  Het gaat om een ontwikkeling van een brownfield en dus een herbestemming geven aan een verloederde site.

De kantoren worden opgetrokken met een nauwe link naar de oorspronkelijke toestand, zijnde een industriële uitstraling.  

 

Zo worden van de oude olietanks zitbanken gemaakt, van de olievaten lavabo’s.  De metalen gebinten van de loods worden in dezelfde stijl als voorheen opgebouwd.   En toch worden ze voorzien van de nieuwste moderne technieken. 

 

Kantoren Toren:

Het bestaande kantoren blok wordt verbouwd tot een hedendaags gebouw met bedrijfszekere technieken van op de dag van vandaag.  Bestaande uit condenserende ketels / lichtsturing / regenwaterrecuperatie / vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning en andere maken van dit gebouw een project dat sterk staat op het vlak van degelijkheid en energiebewustzijn. 

 

Kantoren Loods:

De oude loodsen die volledig heropgebouwd worden is een gebouw met een geavanceerd en geïntegreerd energetisch concoept. Het GEOTABS-gebouw combineert het hernieuwbare aandeel van de geothermische energie (GEO) met een warmtepomp en een afgiftesysteem in de lokalen door in de vloerplaten ingewerkte leidingen (ThermischActiefBouwSysteem). Hierdoor overbrugt de ondergrondse opslag de seizoenen, de warmte uit de zomermaanden wordt opgeslagen en in de winter aangewend om het gebouw op zuinige wijze te verwarmen. De schil van het gebouw werd door de ontwerpers geoptimaliseerd op de totale energievraag, over alle seizoenen heen, en rekening houdend met de reële werking van het gebouw, wat met de conventionele E-peil benadering niet mogelijk is.  Het gebouw is uitgerust met een beo-veld, 28 boringen van elk 150m diep, dat door middel van verticale aardwarmtewisselaars warmte haalt uit de ondergrond. Het beo-veld is vergezeld van een warmtepomp voor het opkrikken van de bodemtemperatuur. De geproduceerde warmte wordt, zonder enige tussenkomst van fossiele brandstoffen, in het gebouw afgegeven via de vloerverwarming. Voor de koeling van het gebouw wordt op passieve wijze beroep gedaan op de uitgekoelde bodem. Het naastliggend appartementsblok (8 app) wordt tevens aangesloten op het beo-veld, zodoende voldoende warmte te onttrekken in de winterperiode. Voor de sporadische momenten dat er actieve koeling gewenst is, wordt er een bijkomende drycooler geplaatst. Om een gezond binnenklimaat in het gebouw te creëren is er vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning toegepast, en de verlichting in de kantoren is uitgerust met daglichtsturing, teneinde maximaal van natuurlijk daglicht gebruik te kunnen maken.

 

Appartementen:

Bij de appartementen is er zeer grote aandacht geschonken aan de gebouwschil, zowel naar isolatie als luchtdichtheid.  De appartementen die tegen de kantoren zijn aangebouwd worden op het beo-veld aangesloten. De overige worden voorzien van lucht/water warmtepompen die aangesloten is op een lage temperatuur verwarmingssysteem.  Elke blok is voorzien van ventilatiesysteem D met geïntegreerde warmteterugwinning. Er is eveneens regenwaterrecuperatie voorzien. De platte daken zijn deels uitgevoerd als groendak. De ondergrondse parking wordt uitgerust met een rook en warmte-afvoerinstallatie.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
PV panelen
PV panelen
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing