Home / urban development / THU THIEM DISTRICT 2

THU THIEM DISTRICT 2

Ho Chi Minh, Vietnam, Zuid-Oost Azië

Sector urban development
Opdrachtgever Dai Quang Minh JSC, District 2, HCMC, VN; Công ty CP Đại Quang Minh, Quận 2, TP. HCM, VN
Architect De-so Architect, Thao Dien Ward, District 2, HCMC, VN; CT Kiến trúc De-so, Phường Thảo Điền, Quận 2, HCM, VN
Scope Duurzame adviezen
Oppervlakte 390,000 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie October 2015 - October 2017

Sustainable Features

waterbeheer
waterbeheer
passieve ventilatie
passieve ventilatie
zonne-energie
zonne-energie

Het project bestaat uit het bouwen van het centrale plein van het nieuwe stedelijke centrum van Ho Chi Minh-stad, Thu Thiem. Het 800 meter lange plein spreidt zich uit over de as Oost-West en verbindt de Saigon-rivierzijde met de andere kant van het Thu Thiem-gebied dieper in het land. Het voetgangersplein bestaat uit een combinatie van vegetatie en waterpartijen, met daar tussen wandelpaden en schaduwrijke rustplaatsen. Ook de 1500 meter lange rivieroever wordt omgevormd tot openbare interactieve tuinen en wandelpaden.

 

Aangezien het hier gaat om een publieke openbare buitenruimte werd het comfort buitenshuis het uitgangspunt. Door blootstelling aan de zon, een gebrek aan ventilatie of warmte-accumulatie in bouwmaterialen bestaat het risico van oververhitting.

 

Daarom werd er in de milieustudie op verschillende manieren gesimuleerd hoe de zonnestraling het plein bereikt en welke strategie zorgt voor een optimale schaduw van de site, aangevuld met natuurlijke en kunstmatige kenmerken. Aan de hand van gespecialiseerde CFD-simulaties werd ook de beweging en de snelheid van de wind in kaart gebracht en kon men inspelen op gebieden met een eventueel gebrek of overmatige ventilatie. Tenslotte werden er ook thermische simulaties van bouwmaterialen uitgevoerd die het mogelijk maken om de temperatuur te voorspellen die via de aarde het plein bereikt. Dit leidt tot een doordachte selectie van materialen voor verschillende toepassingen, met als einddoel het reduceren van het hitte-eilandeffect dat zou kunnen optreden.

 

Deze verschillende simulaties garanderen een verbeterd niveau van comfort op een blootgestelde – en dus gevoelige buitenruimte.