Home / urban development / ‘TURNOVA’ NIEUWE STADSWIJK MET APPARTEMENTEN, HOTEL, RESTAURANT, WINKELS EN KANTOREN

‘TURNOVA’ NIEUWE STADSWIJK MET APPARTEMENTEN, HOTEL, RESTAURANT, WINKELS EN KANTOREN

Turnhout, Belgium, Europa

Sector urban development
Opdrachtgever Turnhout Centrum Bouw, Warandestraat 1 bus 1, 2300 Turnhout, BE
Architect Osar Architects nv, Jan Van Rijswijcklaan 162 bus 10, 2020 Antwerpen, BE
Aard der werken In transformatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 101,882 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie December 2010 - July 2017
Start - Einde uitvoering From May 2015

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing

Architect: 

  • ARCHITECTEN – ontwerp: Osar Architects nv, Jan Van Rijswijcklaan 162 bus 10, 2020 Antwerpen, BE; B-architecten, Borgerhoutsestraat 22/01, 2018 Antwerpen, BE; LENS°ASS ARCHITECTEN bv bvba, Dokter Willemstraat 19, 3500 Hasselt, BE; Baumschlager Eberle Vaduz, Gewerbeweg 15, 9490 Vaduz, Fürstentum Liechenstein
  • ARCHITECTEN – uitvoering: Osar Architects nv, Jan Van Rijswijcklaan 162 bus 10, 2020 Antwerpen, BE

Kostprijs technieken: 18.982.654,59 € excl. btw

Totale bouwkost: 68.901.300,00 € excl. btw

Oppervlakte: 101.882 m² (291 eenheden)

K-peil: +/- 25

E-peil: 50 – 70

 

Winnaar Bronzen Medaille voor Stadsplanning – Publica Awards 2017

Winnaar Precast in Buildings – FEBE Elements Awards 2018

In het centrum van Turnhout, op een boogscheut van de Grote Markt, ligt de voormalige Brepols-site. Hier krijgt een bloeiend nieuw stadsdeel met de naam Turnova vorm. De oude Brepols-site heeft een omvang van 3,5 hectare en wordt omgevormd tot een ondergrondse parking, heel wat nieuwe winkeloppervlakte, appartementen, horeca, kantoren,… In 2006 stelde de stad Turnhout en ontwikkelaar Armada het masterplan van het project voor en tegen juni 2007 was het masterplan goedgekeurd door de gemeenteraad van Turnhout.
Het project bestaat uit 250 woningen voor jonge mensen, koppels met of zonder kinderen en senioren. Daarnaast zijn er 30 winkels inclusief restaurants, bars, een hotel, een fitness en een wellness center. Het nieuwe stadsdeel is verbonden met het marktplein dat enkel toegankelijk is voor voetgangers met een grote ondergrondse parking onder de site. Turnova wordt het best omschreven als de combinatie van een dynamische stad met een aangename leefomgeving. 

 

De site is uitgerust met koude-warmteopslag (KWO), waar een open bronsysteem zorgt voor de koude en warmte wateropslag. In de zomer wordt er uit de koude bron grondwater omhoog gepompt. Dit water koelt de ruimten in het gebouw en neemt de warmte op. Deze warmte wordt in de warmtebron gepompt. In de winter wordt uit deze warmtebron water omhoog gepompt die op zijn beurt de ruimten voorziet van warmte, de koude opneemt en deze in de koude bron opslaat.

 

Om koude-warmteopslag (KWO) op de site te realiseren zijn in een watervoerende laag (aquifer) zes putten (3 bronparen) geboord op een onderlinge afstand van minimum 70 meter. De diepte van de bronnen bedraagt circa 100-130 meter. De site is uitgerust met een ringleiding die de gratis koeling (12°C) verdeelt over de site. De lokale warmtevraag wordt voorzien door een lokale water-water warmtepomp per entiteit, die aangekoppeld is op de ringleiding. Deze installatie is naast zijn energiezuinigheid, ook plaatsbesparend en heeft een positieve impact op de luchtkwaliteit op en rond de site door de afwezigheid van centrale ketels en koeltorens. Meer dan 80% van de koel- en verwarmingsbehoefte op de site wordt hierdoor voorzien. De verder afgelegen appartementen aan de rand van de site zijn uitgerust met individuele condenserende ketels.

 

Het Turnova project toont aan dat toegevoegde waarde gevonden kan worden binnen de groepering van kleinere entiteiten, zoals woningen, in een grotere energie cluster. Hierdoor is het mogelijk om technische oplossingen te optimaliseren voorbij het optimum dat bereikt kan worden met individuele oplossingen. Het bewijst ook onze kennis om deelprojecten aan te pakken zonder het overzicht te verliezen op een volledige site.