Home / verzorging / 36 appartementen voor senioren

36 appartementen voor senioren

Nieuwpoort, Belgium, Europa

Sector verzorging
Opdrachtgever Woonmaatschappij Ijzer en Zee, Zuidstraat 17, 8630 Veurne (BE)
Architect maf architecten, Wijnbergstraat 63, 8560 Wevelgem (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 5,900 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie May 2017 - January 2018
Start - Einde uitvoering January 2018 - December 2021

Sustainable Features

groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie

 

Kostprijs technieken:+/- € 1.212.700,00 excl. btw
Totale bouwkost:+/- € 3.000.000,00 excl. btw
K-peil / Energieklasse :27 (K-peil)
E-peil:45 (E-peil)

 

Projectomschrijving:

Wanneer u ouder wordt is het niet altijd eenvoudig om zelfstandig te blijven wonen. Dit project dat aansluit bij het nieuwe woon- en zorgcentrum ‘De Zathe’ biedt 36 appartementen die zich specifiek op senioren en hun noden richt door ondersteunende functies aan te bieden. Daarnaast zijn er ook nog 3 koopwoningen en een ondergrondse parking.

 

Door de speelse volumes te combineren ontstaat er een gevarieerd aanbod aan binnenplaatsen en woningen die zowel tijdens de zomer als de winter optimaal van het zonlicht kunnen genieten. Centraal in het geheel ontstaat een overdekte gaanderij die alle woningen aan elkaar rijgt en de circulatie samenbrengt. Deze aaneenschakeling van plekken en binnenplaatsen nodigt uit tot spontane ontmoetingen, wat de onderlinge verbondenheid verhoogt en sociale controle genereert. De overdekte promenade is bovendien een ideale manier om zorg op maat te verstrekken en dit op een efficiënte, maar discrete wijze.

 

Midden in het gebied dient het park als centraal verbindingselement tussen zorgflats, woningen en het WZC. Het park laat grotere, gezamenlijke activiteiten toe aansluitend bij de ontmoetingsruimte en brengt rust en groen in het binnengebied.

 

De groene kaart werd ook doorgetrokken in het waterbeheer, door onder meer gebruik te maken van regenwater en regenwaterrecuperatie voor de toiletten. Een deel van het regenwater wordt via infiltratie in de bodem gebracht.

Voor de aanmaak van warm water werd gekozen voor zonnecollectoren die zonlicht omzetten in warmte.

 

Het gebouw wordt daarnaast verwarmd aan de hand van condenserende gasketels, deze hebben een hoog rendement en vergen weinig onderhoud.

 

Tot slot werden de slaapkamers aangesloten op het vraaggestuurd ventilatiesysteem C. Hiervoor worden de slaapkamers d.m.v. een plenum (meerdere slaapkamers) en bijkomende geluidsdemper aangesloten op de unit. Hierdoor wordt tijdens de nacht actief geventileerd in de slaapkamers.

 

De verlichting rondom het gebouw is op basis van LED technologie.