SHARE

AZ Zeno

Blankenberge, Belgium, Europa

Sector verzorging
Projectstatus under construction
Project Blankenberge, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering June 2020 - November 2022
Architect Fast Forward Architects bv, Fabrieksstraat 111, 1000 Brussel (BE)
Start - Einde studie November 2015 - March 2021
GFA 8,000 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Renovatie
Opdrachtgever AZ Zeno - Campus Knokke-Heist, Graaf Jansdijk 162, 8300 Knokke-Heist (BE)

Projectomschrijving:

De campus Blankenberge van AZ Zeno werd gebouwd in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw en was dringend toe aan een grondige renovatie. Dankzij een goed uitgekiend masterplan, bestaande uit diverse fasen, kan het ziekenhuis te allen tijde blijven fungeren.

 

In de eerste fase werd de buitenomgeving vernieuwd, met specifieke aandacht voor het parkeercomfort. Via de Dr. F. Verhaeghestraat rij je vlot de parking op, met 150 parkeerplaatsen in een groene parktuin. Dankzij slagbomen, toegangscontrole en een parkeerbeheerssysteem vind je snel als patiënt/bezoeker of personeelslid een plaatsje. Vanop de parking kan je langs het vernieuwde terras makkelijk het ziekenhuis binnen. De mooie omgeving met paden, grassen, struiken en bomen gaat hand in hand met de filosofie dat een rustige en groene omgeving een positieve invloed heeft op het genezingsproces.

 

Ook de logistieke koer, met toevoer- en afvoer van goederen en de ingang voor personeel, werd helemaal gereorganiseerd, incl. voorbereidingen voor de latere hoogspanningscabine, de ondergrondse tank van het latere noodstroomaggregaat en de nieuwe opslagplaats van medische gassen. In deze fase werd ook de bestaande HS-cabine uit dienst genomen en vervangen door een werfcabine, net als een mobiele noodstroomgroep in de plaats van het bestaande aggregaat kwam. Dit liet toe om de zogenaamde werkplaats waar ook het aggregaat stond, te slopen en de weg voor de tweede fase, de aanloopwerken, vrij te maken.

 

Omdat grondige voorbereidingen cruciaal zijn voor een vlot verloop van verbouwingswerken, werden zogenaamde aanloopwerken ingelast. Het gelijkvloers en de tweede verdieping van blok A en B en het gelijkvloers van blok D werden integraal vernieuwd. Onder andere de apotheek en een deel van de warme keuken moesten plaats ruimen voor een set van technische ruimtes met de nieuwe noodstroomgroep, de algemeen laagspanningsborden van de site, het noodlokaal incl. UPS’en en de nieuwe, centrale serverroom. De keuken werd omgevormd tot een opwarmkeuken en de wasplaats werd geüpgraded.

Op de benedenverdieping van blok D kwam de nieuwe werkplaats en de omkleedruimtes met douches voor het personeel. De tweede verdieping van blok A en B waar voorheen intensieve zorgen zijn plaats had, werd omgebouwd tot een volwaarde beddenverdieping.

 

Tijdens diezelfde aanloopwerken werden ook de centrale stookplaats en de koeling vernieuwd. Gascondensatieketels goed voor meer dan 2 MW staan in voor de verwarming van het ziekenhuis excl. de vierde verdieping die voortaan in handen is van het naburige woonzorgcentrum. De twee koelmachines, elk goed voor 275 kW leveren koud water i.f.v. de operatiekwartieren en topkoeling. Deze installaties werden op het dak van blok B gezet zodat de renovatie van blok E geen hinder voor de rest van de site zou veroorzaken. Een gebouwbeheerssysteem maakte het mogelijk de installaties vanop afstand te monitoren, te analyseren en in te grijpen waar nodig.

 

Tot slot werden ook de elektrische borden en de noodvoeding van de operatiekwartieren op een andere plaats heropgebouwd. De huidige locatie zou immers ingenomen worden door nieuwe functies onderdeel van het vernieuwde blok E. Tijdens deze tweede fase bleef het ziekenhuis met spoeddienst steeds volledig operationeel en gemakkelijk bereikbaar.

 

In fase 3 werd blok E helemaal gestript. De vleugel krijgt een compleet nieuw interieur en de gevel incl. ramen wordt vernieuwd conform hedendaagse (energie-)eisen. De noordelijke zijde van blok E zal zelfs 3 m uitgebreid worden waardoor de kamers niet alleen ruimer worden, maar ook over een eigen badkamer zullen beschikken. Verdiepingen +1 t.e.m. +4 worden up-to-date beddenverdiepingen, waarvan de bovenste verdieping anders ingericht wordt omdat die aan het naburige woonzorgcentrum toebehoort.

 

Op het gelijkvloers komt een volledig nieuwe, ultramoderne oog-, neus-, kaak- en aangezichtskliniek met aandacht voor design en akoestiek. Het schakelvolume tussen blok E, blok B en Polderzicht wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd.

 

Omdat het interieur en de gevel vernieuwd worden, worden ook de technische installaties integraal aangepakt. Nieuwe luchtgroepen incl. doorgedreven warmterecuperatie leveren verse lucht in verschillende delen van de gerenoveerde vleugel en worden in een nieuwbouwvolume op het dak van blok E geplaatst. Bijzondere aandacht gaat naar de selectie van de ventilatieroosters om een aangenaam binnenklimaat met een beperkt luchtsnelheid en kleine temperatuurverschillen te creëren. In de kamers kunnen de patiënten zelf ingrijpen op de binnentemperatuur dankzij de thermostatische kranen op de radiatoren. Automatische screens, voorzien op alle gevels, laten toe om het oververhittingsrisico tot een minimum te beperken. De sturing is weliswaar centraal, maar gebruikers kunnen lokaal de stand van de zonwering overschrijven, voor een zelf vast te leggen periode.

 

De verlichting krijgt ook bijzonder veel aandacht. De site wordt 24/7 gebruikt en dus wordt verlichting heel vaak ingeschakeld. Zaak is om met een minimum aan verlichtingstoestellen een voldoende verlichtingsniveau te garanderen, wat zowel op investerings- als uitbatingskost een positieve invloed heeft. De sturing van de verlichting, in zones met een meer publiek karakter, wordt geautomatiseerd: constante daglichtregeling en bewegingsdetectie (lokaal) wordt voorzien in ruimtes met een redelijke daglichttoetreding, hoge bezettingsgraad en eerder publiek karakter. In ruimtes met beperkte daglichttoetreding en hoge bezettingsgraad wordt gekozen voor afwezigheidsdetectie en bewegingsdetectie in ruimtes met lage bezettingsgraad en eerder publiek karakter. De overige ruimtes vnl. met een privé-karakter worden aangevuld met drukknoppen.

Naast de meer algemene technieken dienden voor dit zorgproject ook medische gassen te worden voorzien, een personenzoeksysteem met wegloopdetectie op +2 en toegangscontrole. Tot slot werd ook gekozen voor een draadloos verpleegoproepsysteem.

Sustainable Features

beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie