SHARE

‘Huize Ter Walle’ dagverzorgings- centrum en zorghotel

Menen, Belgium, Europa

Sector verzorging
Projectstatus opgeleverd
Project Menen, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering February 2019 - November 2020
Architect aRCHITEC BVBA, 8560 Wevelgem, BE
Start - Einde studie May 2017 - October 2018
GFA 1,150 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Opdrachtgever Huize Ter Walle vzw C.I.G.B., Kortrijkstraat 126, 8930 Menen (BE)
Kostprijs technieken:€ 618.000,00 excl. btw
K-peil / Energieklasse :40 (K-peil)
E-peil:
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Huize Ter Walle in Menen bestaat uit een rust -en verzorgingstehuis (RVT) en 32 serviceflats waar de bewoners permanent verblijven. Daarnaast is er een zorghotel ingericht voor personen die tijdelijk opvang nodig hebben, als vakantieverblijf of revalidatieverblijf na een ziekenhuisopname en een dagverzorgingscentrum dat tegemoetkomt aan de behoefte van zorgbehoevende mensen om langer thuis te kunnen wonen.

 

Huize Ter Walle wil het dagverzorgingscentrum (DVC) en zorghotel, nu nog geïntegreerd in het woonzorgcentrum, onttrekken en laten uitgroeien tot een losstaande entiteit en daarnaast de cafetaria van het RVT uitbreiden. De enige beschikbare ruimte voor nieuwe volumes is een hellend, achterliggend terrein, gelegen langs een fiets- en wandeldoorsteek. De uitbouw op de kop van een vleugel omvat het DVC dat bestaat uit een keuken, een kapsalon en een fitness op het gelijkvloers en een leefruimte en rustruimtes op de eerste verdieping. De tweede verdieping van deze uitbouw omvat de nieuwe kamers en leefruimte van het zorghotel. Daarnaast wordt een nieuw volume bestaande uit één bouwlaag tegen de huidige cafetaria van het RVT gebouwd. Tot slot wordt ook de centrale stookplaats integraal vernieuwd om deze af te stemmen op de uitbreidingswerken. Maar ook ter voorbereiding op latere renovatie van de bestaande gebouwen (100 kamers met eigen badkamer).

 

Voor dit project werd gestart vanuit een doordacht gevelontwerp waarbij de ramen (grootte en type beglazing) weloverwogen ingeplant zijn in functie van thermische verliezen, daglichttoetreding en oververhitting in de zomer.

Daarnaast werd voor de ramen met een oriëntatie tussen noordoost over zuid tot noordwest automatische, externe zonwering voorzien. De gebruikers kunnen deze weliswaar ook manueel aanpassen. Deze maatregelen maken actieve koeling overbodig en hebben een positieve invloed op het finale K-peil.

 

Vervolgens werd gezocht naar een energieoplossing op maat. In ziekenhuizen, woonzorgcentra en psychiatrische instellingen staat het comfort, welzijn en veiligheid van de patiënt of bewoner centraal, wat een direct effect heeft op de energiebehoefte van het gebouw. Zo werd voor het DVC voor vloerverwarming gekozen in combinatie met radiatoren.

Het rendement van vloerverwarming is zeer gunstig. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Daarnaast is vloerverwarming volledig onzichtbaar en kan je dus elke ruimte maximaal en flexibel benutten. Zo biedt de leefruimte in het DVC een prachtig zicht op het naastgelegen park, maar kan er ook gemakkelijk ingespeeld worden op het veranderende publiek en gecompartimenteerd worden tot op huiskamergrootte.

 

Er kan vlot geswitcht worden met tafelopstellingen en rustmeubilair door de centrale berging, ook uitgerust met flexibele wanden errond. Zo kunnen zones afgesloten worden in functie van een specifieke activiteit of middagrust.

 

Om in te spelen op deze wisselende bezettingsgraad werden verscheidene duurzame technieken toegepast. Zo kan de cafetaria afzonderlijk aangestuurd worden ten opzichte van de uitbouw en worden de ventilatorverbruiken beperkt. In een afzonderlijke ruimte op zolder werd de luchtgroep voor het DVC en zorghotel voorzien. De voordelen van een ventilatielokaal op zolder zijn eenvoudig het voorzien van verse lucht en afblaaslucht richting de omgeving, wat voor een kostprijsefficiënt ontwerp zorgt.

 

De ventilatie werd eveneens voorzien van warmterecuperatie. Dit houdt in dat de afgevoerde lucht de aangevoerde (koude) lucht opwarmt dankzij een warmtewisselaar. Een gezonde en comfortabele leefomgeving heeft een grote invloed op het welbevinden van de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er tocht ontstaat. Door het gebruik van performante toevoerroosters en doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energiegebruik, wat resulteert in een lagere energiefactuur.

 

Een andere kostenbesparende maatregel is een goed waterbeheer door gebruik te maken van regenwater en regenwaterrecuperatie voor de toiletten en dubbele dienstkranen. Bij de selectie van sanitair kraanwerk werd gekozen voor waterbesparend kraanwerk. Dit zorgt voor een lager waterverbruik en energiegebruik.

Water is een kostbaar goed en dus gaan we er maar beter zo spaarzaam mogelijk mee om. Bij een traditionele tweegreepsmengkraan loopt er heel wat water verloren voordat je de juiste temperatuur ingesteld hebt.   Waterbesparende kranen zijn dan ook geen overbodige luxe, maar een must.

 

Tot slot zorgt een huiselijk verlichtingsconcept met energiezuinige armaturen in combinatie met natuurlijk omgevingslicht ervoor dat de ruimtes voldoende verlicht zijn met licht dat aangenaam is voor de ogen.

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
beglazing
beglazing