SHARE

Kinder Psychiatrisch Centrum

Genk, Belgium, Europa

Sector verzorging
Projectstatus opgeleverd
Project Genk, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering From April 2012
Architect Osar Architects nv, Jan Van Rijswijcklaan 162 bus 10, 2020 Antwerpen, BE
Start - Einde studie From December 2008
GFA 2,750 m2
Scope studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever v.z.w Kinderpsychiatrisch Centrum Genk

Het Kinderpsychiatrisch Centrum KPC is gelegen op de campus van het Sint-Jan ziekenhuis te Genk en is een mooi voorbeeld voor een ‘Genezende Omgeving’. Het gebouw zelf is op anonieme wijze opgenomen in het bosrijke landschap, grenzend aan het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Het gebouw biedt psychiatrische zorg en residentiële opvang aan 27 kinderen en jongeren verdeeld in 3 leefgroepen van 9. Daarnaast is er ook dagopvang voor 10 kinderen. Elke verblijvende leeftijdsgroep – peuters of kleuters, lagere schoolleeftijd en jongeren – heeft een buitenruimte met spelelementen die tot de leefruimte behoort. Hier vinden de jonge verblijvers privacy en rust en is er veel belang gehecht aan huiselijke sfeer.

 

Het gebouw zelf is overzichtelijk en heeft een ‘transit’-functie voor de kinderen en jongeren. Centraal kunnen alle leeftijdsgroepen samenkomen, spelen of komen ze in contact met de ouders. Vanaf de inkomdeur van de leefgroep is dit meer gesloten en geborgen totdat in de kamers een absolute privacy geldt. Bovenop de verzonken leefruimtes ligt een transparant publiek toegankelijke bovenlaag met de hoofdtoegang en de administratie die vanuit het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) zichtbaar zijn. Naast administratieve functies en burelen liggen ook de consultatie en gespreksruimtes, observatiekamers, ergo-, klas- en muzieklokaal langs een centrale gang, los van de leefgroepen.

 

Er wordt verwarmd door middel van warmtepompen die gekoppeld zijn aan een BEO-veld. Sanitaire voorverwarming gebeurt d.m.v. zonnecollectoren die geïntegreerd zijn in het intensief groen dak.

In één centrale technische ruimte, verzonken in de gebouwschil, zijn de warmtepompen, ketels, buffervaten, sanitaire warmwaterbereiding en de ontkalker ondergebracht.

Er wordt geventileerd d.m.v. een luchtgroep per vleugel. Door de kwetsbaarheid en het mogelijk gedrag van de bewoners worden de leefruimtes en kamers geconditioneerd d.m.v. betonkernactivering en luchtverwarming. De therapielokalen worden geklimatiseerd d.m.v. betonkernactivering en vloerconvectoren.

Elke leefgroep (bestaande uit 7 tot 9 bewonerskamers) is uitgerust met één gemeenschappelijke badkamer, leefruimte en kitchenette. Elke kamer is uitgerust met een wastafel, oproepsysteem en camerabewaking.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
zonne-energie
zonne-energie
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
ecologische materialen
ecologische materialen