Home / verzorging / ‘Koningin Elisabethinstituut’ revalidatieziekenhuis – fase 3

‘Koningin Elisabethinstituut’ revalidatieziekenhuis – fase 3

Oostduinkerke, Belgium, Europa

Sector verzorging
Opdrachtgever Koningin Elisabeth Instituut, Dewittelaan 1, 8670 Oostduinkerke (BE)
Architect Fast Forward Architects bv, Fabrieksstraat 111, 1000 Brussel (BE)
Aard der werken Renovatie
Scope Opvolging technische installaties
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde uitvoering March 2017 - May 2019

Sustainable Features

beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie

Projectomschrijving:

Het Koningin Elisabeth Instituut (KEI) werd doorheen de jaren reeds verschillende keren onder handen genomen. De eerste reconversie dateert van eind jaren ’80. Het ziekenhuis was in 2011 dringend toe aan een nieuwe renovatie. Het gebouw had een verouderde infrastructuur met nog veel meerpersoonskamers. Met de tweede verbouwing werd ingezet op uitsluitend één- en tweepersoonskamers, meer comfort en individueel sanitair. Door de bijzonder unieke locatie, te midden van de duinen aan het strand van Oostduinkerke kunnen alle kamers genieten van zicht op zee.

 

De werken duurden zes jaar en werden onderverdeeld in drie fases om operationeel te blijven. Er werd een tijdelijk gebouw van 3000 m² opgetrokken waarin tijdens de diverse fases mensen konden ondergebracht worden. Eerst ging het om de keuken en cafetaria, daarna de volledige verpleegeenheid en in fase drie werd dat een volledige locatie waar dokters en therapieën in werden ondergebracht.

 

Het gebouw werd tijdens de werken volledig ontmanteld en opnieuw ingericht. De volledige technische installatie werd opnieuw opgebouwd. Ventilatie type D met warmterecuperatie, nieuw sanitair en vernieuwde elektrische installatie en verlichting volledig op basis van LED. Ook het netwerk – medische gassen werd opnieuw aangelegd. Hierbij werd de hoge ziekenhuis normering gehanteerd als maatstaf.

 

De architect wou de ziel van het voormalig sanatorium behouden en zelfs versterken. Er werd bewust gekozen voor een combinatie van moderne en retro elementen, warme materialen, en zachte tinten, in perfecte harmonie met het kleurenpalet van de omgeving, om een plek te creëren waar de patiënt moed en energie vindt om een zwaar medisch revalidatietraject tot een goed einde te brengen.