SHARE

Gemeentelijk kinderdagverblijf

Gasperich, Luxembourg, Europa

Sector verzorging
Projectstatus opgeleverd
Project Gasperich, Luxembourg, Europa
Start - Einde uitvoering October 2017 - February 2020
Architect Bsarc, avenue de la gare 11, 9233 Diekirch, LU
Start - Einde studie March 2016 - May 2017
GFA 1,600 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Administration communale de la Ville de Luxembourg, Hôtel de Ville, 2090 Luxembourg, LU

 

Kostprijs technieken:€ 988.450,00 excl. btw
Totale bouwkost:€ 4.500.000,00 excl. btw
K-peil / Energieklasse :ABA

 

Projectomschrijving:

Het nieuwe gemeentelijke kinderdagverblijf in Gasperich is gebouwd naast het park. Het park creëert een voetgangersverbinding tussen de crèche en de buurt en bevordert zo een veilige en duurzame mobiliteit. De zuidgerichte tuin van de kinderopvang grenst aan de gemeenschappelijke tuinen in het hart van het eiland en is een ware oase van rust die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Het nieuwe gemeentelijk kinderdagverblijf in Gasperich heeft een capaciteit voor 81 kinderen van pasgeborenen tot 4 jaar.

 

Hout werd gekozen als het voornaamste materiaal voor zowel de gevels als voor de binnenafwerking, als onderdeel van een streven naar een gezonde en duurzame omgeving met zo weinig mogelijk schadelijke en kunstmatige materialen voor de bebouwde omgeving.  Aangezien de kleuters het grootste deel van hun tijd op de vloer spelen, zijn de vloeren van de activiteitenzalen uitgevoerd in natuurlijk hout met geïntegreerde vloerverwarming, die de kinderen het nodige thermische comfort biedt.  Hout is ook gebruikt voor de verticale binnenwanden van de massieve gevel en de scheidingswanden binnen die de betonnen oppervlakken aanvullen.

Naast hout werd beton gebruikt, met name voor de platen van gewapend beton.

Deze keuze was deels noodzakelijk omdat een GEOTABS-systeem werd toegepast. GEOTABS is een acroniem voor een GEOthermische warmtepomp gecombineerd met een Thermisch Geactiveerd Gebouw Systeem (TABS). In dit geval fungeert het beton als massa voor de thermische beheersing van het binnenklimaat. In de zomer koelen de platen af en zorgen ventilatiekanalen voor de nodige luchtverversing voor de gebruikers.

De platen en de vijf betonnen structurele kernen benadrukken de helderheid van het structurele systeem en de wens om het binnenklimaat te reguleren door middel van deze massa. Zowel de binnenklimaatregeling, de ventilatie als het koelsysteem zijn in de betonnen vloeren ingebed.

 

De reductie tot twee hoofdmaterialen en de dualiteit tussen beton en hout bepalen de ruimten van het kinderdagverblijf en geven het een rustige en ontspannen sfeer die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Naast deze 2 materialen werd gekozen voor aluminium raamkozijnen met driedubbele beglazing die voldoen aan de isolatiecriteria van het energieprestatiecertificaat. De buitenzonwering helpt de warmtelast tijdens de zomermaanden te verminderen terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.

Op het dak is een groot oppervlak voorzien aan fotovoltaïsche panelen die instaan voor de productie van sanitair warm water. Het resterende oppervlak van het dak is bedekt met een intensieve vegetatie. Regenwater wordt opgevangen, opgeslaan en gebruikt voor adiabatische koeling in de ventilatie-eenheid.

Sustainable Features

WKK
WKK
geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
passieve koeling
passieve koeling