Home / verzorging / Privé praktijk

Privé praktijk

Geraardsbergen, Belgium, Europa

Sector verzorging
Opdrachtgever Ylvie Spits & Isabelle Lequeu & Anneleen Van Hoey
Architect U-Define architects bvba, Rijselstraat 1, 8200 Sint-Michiels (Bruges) (BE)
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 413 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie August 2016 - January 2018
Start - Einde uitvoering January 2018 - November 2018

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
Kostprijs technieken:±€ 200.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:±€ 595.000,00 excl. btw
K-peil:34 (K-peil eis: 40)
E-peil:44 (E-peil eis: 55)
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Gelukkig ligt de tijd dat een privépraktijk een koude en angstaanjagende plek was ver in het verleden. Deze moderne privépraktijk in Geraardsbergen is een combinatie van een renovatie van de begane grond van het bestaande huis enerzijds en deel uitbreiding in nieuwbouw anderzijds. De bovenste verdiepingen werden eveneens zo ontworpen zodat ze beschikbaar zijn voor toekomstige wijzigingen binnen de privépraktijk.

 

Het nieuwe volume rond een terras laat optimaal daglicht binnenvallen in de praktijk en onderscheidt de openbare ingang en wachtruimte van de privé overlegruimten. Het volledige gebouw is voorzien van natuurlijk en kunstmatig omgevingslicht dat niet alleen aangenaam is voor de ogen en voldoende verlicht, maar ook voldoet aan alle ergonomische eisen. Daarnaast werd voor de verlichting niet alleen aandacht besteed aan het beperken van energiekosten door de installatie van PV-panelen, maar werd ook gekeken naar de rationalisering van de kosten voortvloeiend uit het onderhoud van de installatie. Alle delen werden zoveel mogelijk uitgerust met duurzame (LED)verlichting.

 

Als ingenieur technische uitrustingen is het van het grootste belang om te begrijpen voor welk doel en voor wie een gebouw dient bij het bepalen van de juiste energieoplossing. In gebouwen voor de zorg staat het comfort, welzijn en veiligheid van de patiënt centraal. Op basis hiervan werd gekozen voor een mechanisch ventilatiesysteem D. Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.