SHARE

‘Ter Meeren’ renovatie woonzorgcentrum en nieuwbouw serviceflats

Neerijse, Belgium, Europa

Sector verzorging
Projectstatus uitvoering
Project Neerijse, Belgium, Europa
Architect CONIX RDBM Architects bvba, Londenstraat 60/121, 2000 Antwerp, BE
Start - Einde studie June 2018 - November 2019
GFA 6,712 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Woonzorgnet-Dijleland vzw, Wingerdstraat 14, 3000 Leuven (BE)
K-peil:
E-peil:WZC 53 – AW 33
Certificering:

 

Projectomschrijving:

De site Ter Meeren is opgedeeld in verschillende gebouwen waaronder een dagverzorgingscentrum,
een bestaand recent gebouw waar een woonzorgcentrum in gehuisvest is en een bestaand, verouderd gebouwdeel met een woonzorgcentrum en begeleid wonen.

 

Binnen de context van dit project zal de verouderde infrastructuur afgebroken en vernieuwd worden. In dit bestaand gebouw is weliswaar de warmteopwekking, de verdeling van elektriciteit en de verdeling en behandeling van water ondergebracht. Aangezien het gebouw gesloopt wordt, diende er creatief nagedacht te worden om de overige gebouwen te blijven voorzien van energie en water. Deze werken werden als een apart onderdeel van de studie opgevat.

 

De vernieuwbouw van het woonzorgcentrum bestaat uit 4 bouwlagen. Op de onderste 2 bouwlagen bevinden zich vooral kantoorruimtes en een keuken met restaurant gedeelte dat tevens als polyvalente zaal ingezet kan worden. Ook de verzorgingsruimtes (kine, kapsalon en tandarts) zijn op deze verdiepingen terug te vinden. Op de onderste verdieping bevindt zich ook een technische ruimte waar de warmte- en koude‑opwekking voor de vernieuwbouw zal gebeuren en waar ook de ventilatiegroep voor betreffende verdiepingen opgesteld staat. Op de bovenste 2 verdiepingen bevinden zich de kamers en leefruimtes voor de bewoners.

 

Voor de assistentiewoningen wordt een nieuwbouw voorzien, bestaande uit 3 bouwlagen met op de onderste bouwlaag een technisch gedeelte met luchtgroep en onderstation, een cascogedeelte en bergingen voor de assistentiewoningen.

De verwarming van beide gebouwen gebeurt door middel van 2 geothermische warmtepompen en 1 lucht/water warmtepomp. De geothermische warmtepompen halen hun energie uit de bodem aan de hand van een beo-veld (boorgat energieopslag). De afgifte naar de lokalen gebeurt enerzijds aan de hand van vloerverwarming die zal zorgen voor de basis verwarming en anderzijds aan de hand van ventiloconvectoren die zullen instaan voor het opvangen van de piekvraag.

 

Het warmwater wordt gemaakt door een afzonderlijke geothermische warmtepomp op hoge temperatuur. Deze zal 2 buffervaten verwarmen, één voor het woonzorgcentrum en één voor de assistentiewoningen. Door de toepassing van een waterbehandeling wordt de warm watercirculatie tevens gereduceerd tot 45°C in plaats van 60°C, zonder risico op vorming van legionella, hetgeen een belangrijke energiebesparing oplevert.

 

Er wordt ook koeling voorzien in het gebouw om een maximaal zomercomfort te waarborgen voor de bewoners en werknemers. De koeling gebeurt volledig passief en wordt via een platenwisselaar aan het voorzien beo-veld onttrokken. De afgifte in de lokalen gebeurt aan de hand van dezelfde afgifte-elementen als deze voor verwarming.

 

De gebouwen zullen aan de hand van een luchtgroep type systeem D geventileerd worden. De luchtgroep voor het woonzorgcentrum staat opgesteld in de kelder voor de gemeenschappelijke ruimtes en op het dak voor de kamers en leefruimtes. De luchtgroep voor de assistentiewoningen staat opgesteld in de kelder van dat gebouw. De luchtgroepen zijn uitgerust met een warmtewiel die zodoende energie overdracht realiseert tussen de binnengebrachte buitenlucht en de terugnamelucht. Op die manier worden de ventilatieverliezen, ten gevolge van het opwarmen van de buitenlucht naar de gewenste comforttemperatuur aanzienlijk gereduceerd. De pulsielucht wordt door middel van een batterij finaal nabehandeld naar de gewenste temperatuur om een optimaal comfort te verkrijgen in het gebouw.

 

De verlichting van het gebouw wordt in de kantoren en gemeenschappelijke ruimtes op basis van invallend daglicht en aanwezigheid gestuurd. Voor de basisverlichting wordt gekozen om gebruik te maken van armaturen met ledverlichting. Verder wordt voor beide gebouwen een fotovoltaïsche installatie voorzien.

 

In de gebouwen wordt ook een oproepsysteem geplaatst om de maximale zorg naar de bewoners en bezoekers toe te waarborgen.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
lamellen
lamellen
isolatie
isolatie
zonne-energie
zonne-energie
PV panelen
PV panelen
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
ecologische materialen
ecologische materialen