Home / verzorging / Withuys – Dominiek Savio Instituut

Withuys – Dominiek Savio Instituut

Gits, Belgium, Europa

Sector verzorging
Opdrachtgever Dominiek Savio Instituut vzw, Koolskampstraat 24, 8830 Gits, BE
Architect V2-Architecten bvba, Sint-Petrus en Paulusstraat 57b te 8800 Rumbeke (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 11,500 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie January 2016 - July 2020
Start - Einde uitvoering October 2021 - July 2023

Sustainable Features

laadpaal
laadpaal
circulair
circulair
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
energie monitoring
energie monitoring
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve ventilatie
passieve ventilatie
zonnewering
zonnewering

Projectomschrijving:

Het iconische Withuys langs de Koolskampstraat in Gits wordt binnenkort basisonderwijs, dagopvang en verblijf van Dominiek Savio gecombineerd met rustige wooneenheden.

Hoe visionair de plannen van het Withuys toen waren, is het gebouw doorheen de jaren sterk verouderd en niet meer aangepast aan de huidige noden. De optie om te renoveren werd uitvoering bekeken, maar bleek niet duurzaam, onvoldoende efficiënt en ook heel duur.

 

Het hele ontwerp vertrekt van de groene omgeving met maximaal behoud van de aanwezige bomen. Het oude Withuys wordt vervangen door een nieuw, comfortabel en beter uitgerust gebouw met een veel kleinere ecologische voetafdruk door efficiënter energiegebruik. De bebouwde oppervlakte blijft ongewijzigd doch anders ingeplant. De natuurlijke hoogtelijnen van de site worden gevolgd wat resulteert in minder trappen: het internaat, de lessen, therapie, … alles kan gelijkvloers plaatsvinden. Ruimtes worden verbonden met hellende vlakken wat de kinderen hun zelfstandigheid geeft en de verplaatsingstijd sterk verkort.

 

Bij de afbraak van het oude gebouw werden verschillende materialen zoals sanitaire elementen, plafondtegels, glasramen, trapleuningen, schoolborden, … overgenomen door bedrijven en vzw’s, maar ook door medewerkers en externe particulieren om te hergebruiken.

 

De kinderen en jongeren bij Dominiek Savio beschikken vaak over enkele hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een sta-plank of een rolwagen. Er is bijgevolg meer ruimte nodig dan in een andere school of verblijf voor kinderen en jongeren om een veilige en stimulerende omgeving te creëren. Het nieuwe gebouw zal uitgerust zijn met aangepaste en optimaal toegankelijke klassen, leef- en verblijfruimtes met hedendaagse inrichting, een time-out en rustruimte. Voor de vele driewielers dienen een parkeerruimte en voor de rolwagens enkele oplaadpunten voorzien te worden. En tot slot een gezamenlijke ontspanningsruimte die uitnodigt tot creativiteit en spelenderwijs ontdekken van eigen mogelijkheden en talenten.

 

De technische uitrusting voor de nieuwbouw is ontworpen in overeenstemming met de architecturale doelstelling, de huidige normen en het duurzaam groen karakter. De warmteproductie van het gebouw wordt gerealiseerd door een lucht-water warmtepompen. Gezien warmtepompen warmte genereren op lage temperatuur is deze techniek niet geschikt om grote hoeveelheden warm water te produceren. Deze productie wordt voorzien met behulp van condenserende ketels.

 

Vloerverwarming  zorgt voor de verwarming in zowel het verblijf als het basisonderwijs. Voor de turnzaal wordt een afzonderlijke luchtgroep voorzien om de ruimte op temperatuur te brengen. Het hydrobad wordt verwarmd via luchtverwarming met behulp van een luchtgroep met interne warmtepomp. De ventilatielucht in dergelijke ruimtes moet sterk geconditioneerd worden en zorgt ineens ook voor de opwarming van de ruimte.

 

In het gehele gebouw werd gekozen voor een ventilatiesysteem type D met doorgedreven warmterecuperatie. Er werden luchtgroepen voorzien voor het internaat, administratie, centrale lokalen, klassen, …, allen geplaatst in de technische ruimte geïntegreerd op de 1ste verdieping.

 

Om in de zomer eveneens van een aangenaam comfort te genieten en oververhitting van het gebouw te vermijden wordt er zonnewering voorzien op de oost-, zuid- en westgevel. Daarnaast is het mogelijk om met de warmtepomp en de vloerverwarming een topkoeling te realiseren. Hiermee kan er niet gestreefd worden naar een vaste constante binnentemperatuur, echter door dergelijke koeling kan de binnentemperatuur wel aanvaardbaar gehouden worden.

 

Het verbruik van stadswater wordt sterk gereduceerd door gebruik te maken van regenwaterrecuperatie voor de toiletten, dubbeldienstkranen en enkele buitenkranen.

 

Tot slot dient het ook een veilig gebouw te zijn. Aan de hoofdinkom wordt er camerabewaking voorzien. Elke internaatskamer en elke sanitair toegankelijk voor mindervaliden en leerlingen wordt uitgerust met een oproepknop.

 

De veiligheids- als gewone verlichting worden volledig uitgerust met duurzame LED technologie. Daarnaast dient de verlichting ook te voldoen aan de gangbare normeringen maar ook alle ergonomische eisen en, kaderen in de REG-filosofie, waarbij niet alleen aandacht is voor de energiekosten maar tevens voor rationalisering van de kosten voortvloeiend uit het onderhoud van de installatie.

 

Er wordt gestreefd naar kwalitatieve led’s waarbij het lichtbehoud in de vaak gebruikte ruimten (circulatie, klaslokalen) bij een levensduur van 50.000u minstens L80B10 is. Dit betekent dat na de opgegeven levensduur nog een lichtopbrengst is van 80% van het initiële niveau, waarbij 10% van de toestellen deze waarde niet meer halen.

 

Op het dak worden PV-panelen voorzien om een aandeel van de elektrische energie op te wekken zoals benodigd op de site.

 

E-peil:Verblijf: E51; School: E57