Home / wonen / ‘De Schipjes’ godshuizen

‘De Schipjes’ godshuizen

Brugge, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Mintus Brugge, Ruddershove 4, 8000 Bruges, BE
Architect Hanssens Murk Architectuurbureau, Molenstraat 47, 8340 Damme (BE)
Aard der werken Renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 750 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie September 2014 - November 2016
Start - Einde uitvoering From November 2017

Sustainable Features

warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
Kostprijs technieken:€ 440.911,60 excl. btw
Totale bouwkost:€ 1.228.355excl. btw
K-peil / Energieklasse :
E-peil:
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Het proeftuinproject ‘De Schipjes’ slaat een brug tussen historisch erfgoed, ecologie, sociale economie en welzijn en wil zo een duurzame toekomst voor het patrimonium.

 

De 12 godshuiswoningen in de Peterseliestraat werden meer dan 100 jaar geleden (1908) gebouwd om onderdak te bieden aan minder gegoede schippers en havenarbeiders. Doorheen de jaren ondergingen de woningen een aantal renovaties, maar recent werd een nieuwe, grootschaligere renovatie met focus op ‘energiebesparing’ doorgevoerd. De woningen zullen zo energievriendelijk mogelijk zijn met een collectief verwarmingssysteem, een zonneboiler, een warmtenet en een uitgekiend ventilatiesysteem.

 

Daarnaast werden ook alle gevels gerestaureerd, nieuwe ramen geplaatst en de muren zijn gepleisterd met speciaal isolerende aërolgel. Dit type pleister maakt het mogelijk om historische panden, waar aan de beschermde buitengevels niet kan worden geraakt, toch te voorzien van isolatiemateriaal. Ook de vloeren van de huisjes worden geïsoleerd met speciale vacuüm isolatieplaten. De vereniging Schakelaar staat in voor de isolatiewerken van het project. Met De Schakelaar krijgt dit verhaal een bredere dimensie, namelijk de ondersteuning van de sociale economie.  Het plaatsen van dergelijk innovatief materiaal toont aan dat ook sociale economiebedrijven op een vlotte manier kunnen ingeschakeld worden in de bouwsector.

 

De woningen worden gebruikt door de vereniging Ons Huis in functie van inclusieve woonondersteuning voor mensen met een beperking. Naast ecologie en sociale economie dient het project uiteraard ook aandacht te hebben voor het welzijn van de bewoners. Bij het ontwerp van de technische installaties ligt de focus vooral op het bepalen van het gewenste comfortniveau van de bewoners (voldoende verwarming, koeling, genoeg stopcontacten, warm omgevingslicht, sanitaire warmwatervoorraad enz.) waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden.

We concentreren ons op het aanwenden van duurzame technieken zoals een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag Veld), dit is een geavanceerd en duurzaam concept, dat door middel van aardwarmtewisselaars warmte en koude uit de ondergrond haalt. Het beo-veld werd voor de verwarming van de gebouwen gecombineerd met een warmtepomp. Deze geproduceerde warmte wordt zonder enige tussenkomst van fossiele brandstoffen, via een warmtenet in de gebouwen afgegeven via vloerverwarming en lage-temperatuur radiatoren.

 

Het rendement van vloerverwarming is zeer gunstig. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Daarnaast is vloerverwarming volledig onzichtbaar en kan je dus elke ruimte maximaal benutten.

 

Voor de aanmaak van sanitair warm water wordt gebruik gemaakt van een boosterwarmtepomp, die het water vanuit het warmtenet naar een hoger niveau tilt.