Home / wonen / Heldentoren

Heldentoren

Knokke-Heist, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Salt nv, Kursaalstraat 6, 8300 Knokke-Heist, BE; Dvlp. Construct, Burkeldijk 18, 8300 Knokke-Heist, BE
Architect Neutelings Riedijk Architects, P.O. Box 527, 3000 AM Rotterdam, NL
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 5,500 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie August 2016 - April 2020
Start - Einde uitvoering January 2021 - December 2023

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling

Projectomschrijving:

De Heldentoren in Knokke-heist is een toekomstige landmark van 20 verdiepingen met daarnaast nog twee lagere gebouwen. Op de begane grond komen commerciële ruimtes voor zowel horeca als retail en daarboven komt een waaier aan appartementen. Een ondergrondse parking verbindt de delen.

 

Daarnaast zal ook de Elizabetlaan en omgeving een nieuwe look krijgen. De badstad zet zichzelf zo extra in de kijker als een aangename verblijfplaats en gezellige winkelstad. Ontwikkelingen die zowel aantrekkelijk zijn voor inwoners als toeristen, de lokale identiteit versterkt en nieuwe investeringen aantrekt, … Kortom: het visitekaartje van het nieuwe Heist.

 

Ruimte, licht, zicht… en kwaliteit. Dit zijn de fundamenten waarvan elk appartement in de Heldentoren kan genieten. Dit geldt eveneens voor de technische installaties waar de focus vooral ligt op het bepalen van het gewenste comfortniveau van de bewoners (voldoende verwarming, koeling, ventilatie, sanitaire warmwatervoorraad enz.). We concentreren ons op het aanwenden van duurzame technieken zoals BEO-veld (Boorgat Energie Opslag Veld), LED verlichting, ventilatie warmteterugwinning, …

 

In dit gebouw met grote glaspartijen om een optimaal zicht te garanderen is het heel het jaar door toch aangenaam vertoeven door de installatie van een BEO-veld, dit is een geavanceerd en duurzaam concept, dat door middel van aardwarmtewisselaars warmte en koude uit de ondergrond haalt.

De geothermische energie zal rondgestuurd worden in het gebouw via een lage temperatuur warmtenet en ter hoogte van iedere wooneenheid zal de energie opgeboost worden doormiddel van een warmtepomp. Deze geproduceerde warmte wordt zonder enige tussenkomst van fossiele brandstoffen, in het gebouw afgegeven via vloerverwarming en dit in functie van de noodzaak/comfort van de verschillende ruimtes. Het rendement van vloerverwarming is zeer gunstig. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Daarnaast is vloerverwarming volledig onzichtbaar en kan je dus elke ruimte maximaal benutten.

 

Het gebouw kan gekoeld worden door het free-cooling principe waarbij het beo-veld via de aardwarmtewisselaars, afgekoelde water over een warmtewisselaar binnenin het gebouw stuurt om zo bepaalde zones te voorzien van koeling.

 

Daarnaast is de wisselende bezettingsgraad (o.a. tweedeverblijvers) van het gebouw doorheen de dag en het jaar een bepalende factor in het ontwerp. Op basis hiervan werden eveneens verscheidene duurzame technieken toegepast waaronder een mechanisch ventilatiesysteem D. Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar.

Een gezonde en comfortabele leefomgeving heeft een grote invloed op de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er tocht ontstaat. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.