Home / wonen / ‘LUCA II’ vervangingsbouw sociale huurappartementen site Luchtbal

‘LUCA II’ vervangingsbouw sociale huurappartementen site Luchtbal

Antwerpen, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Woonhaven Antwerpen cvba, Jan Denucéstraat 23, 2020 Antwerpen, BE
Architect B-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerpen, BE
Aard der werken Renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 14,292 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie March 2015 - October 2016
Start - Einde uitvoering July 2017 - May 2021

Sustainable Features

beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve ventilatie
passieve ventilatie

 

Kostprijs technieken:3.179.563,47 € excl. btw
Totale bouwkost:+/- 17.000.000,00 € excl. btw

 

Projectomschrijving:

De 118 nieuwe sociale appartementen worden geïntegreerd in het bestaande en diverse karakter van de buurt: een charmant tuinwijkje, de klassieke gesloten bouwblokken, een open stadsplanning én een grootschalig industrieel bouwblok zijn allemaal present. De 8 nieuwe blokken worden gesitueerd rond een gemeenschappelijke binnentuin en bieden uitzicht op de haven. Daarnaast wordt ook een ondergrondse parkeergarage voorzien die ruimte biedt aan 70 wagens.

 

Bij het ontwerp van de technische installaties in residentiële projecten ligt de focus vooral op het bepalen van het gewenste comfortniveau van de bewoners (voldoende verwarming, koeling, genoeg stopcontacten, warm omgevingslicht, sanitaire warmwatervoorraad enz.) waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden. We concentreren ons op het aanwenden van duurzame technieken zoals regenwateropslag, meer gebruik van daglicht zonder extra koelbehoefte, ledverlichting, het gebruik van duurzame materialen, performante bouwschil, hoog rendement cv-ketels, natuurlijke ventilatie met vraaggestuurde afvoerroosters.

 

Elk blok wordt hier uitgerust met een centrale stookplaats, dit heeft als voordeel dat in de individuele wooneenheden geen verwarmingsketels meer aanwezig zijn en aldus ook geen open verbrandingssysteem en bovendien ruimtebesparing.

 

Naast de kelder wordt ook het dak ten volle benut met een zonnecollector en een groendak. Onder meer door de aanleg van groendaken worden de gebouwen geïsoleerd naar geluid toe, maar houden deze ook in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen. Bovendien dragen groendaken bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en filteren ze fijnstof waardoor de luchtkwaliteit verbeterd.

 

Water is een kostbaar goed en dus gaan we er maar beter zo spaarzaam mogelijk mee om. Waterbesparende kranen zijn dan ook geen overbodige luxe, maar een must omwille van hun lager water- en energieverbruik. Bij een traditionele tweegreepsmengkraan loopt er heel wat water verloren voordat je de juiste temperatuur ingesteld hebt. In de appartementen werden thermostatische en ééngreepsmengkranen voorzien waarmee je tot vijftig procent water bespaart in vergelijking met een klassieke mengkraan.

 

Tot slot werd voor de ventilatie een systeem A+ gekozen omwille van de eenvoud en onderhoudsvriendelijkheid.

Er is een aanwezigheidsdetectie per ruimte die slechts het ventilatierooster opent bij aanwezigheid van personen en voldoende vocht/co².