Home / wonen / Normaalschool site

Normaalschool site

Lier, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Stad Lier ag, Paradeplein 2 bus 7, 2500 Lier (BE)
Architect META Architectuurbureau bvba, Grote Kraaiwijk 3, 2000 Antwerpen, BE; Callebaut Architecten bvba, Steenaardestraat 53, 9051 Sint-Denijs-Westrem, (BE); Architecten Bob 361 Architectes bvba, Poincarélaan 29, 1070 Brussel (BE)
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 28,000 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie June 2017 - April 2022
Start - Einde uitvoering March 2018 - April 2026

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
passieve ventilatie
passieve ventilatie
Kostprijs technieken:+/- € 3.656.226,00 excl. btw  ( excl fase 3b)
E-peil:Fase 1: 60 ( renovatie)
Fase2:  20Fase3a: 60

Fase3b: 20

 

Projectomschrijving:

Eind 2012 sloot de eeuwenoude Normaalschool in het hart van Lier haar deuren, maar dit betekent niet dat de gebouwen gesloopt worden. Deze prachtige plek krijgt een tweede leven en wordt herontwikkeld tot 140 wooneenheden. Het ontwerpteam – META, BOB361, Callebaut en OKRA – besloot om de historisch waardevolle gebouwen, begin 20e-eeuwse schoolgebouwen, te behouden en enkel de minderwaardige constructies te slopen om plaats te maken voor nieuwbouwvolumes.

 

Het Project is opgesplist in verschillende fases, zo zal  de eerste fase bestaan uit een publiek deel met een horecazaak en een incubator, buurtwinkels en een kantoorgebouwtje. De incubator wordt een broedplaats voor startende ondernemers en creatievelingen in Lier. De voormalige speelplaatsen ondergaan een metamorfose tot publieke pleinen en groene stadstuinen.

 

Daarnaast bevat de site  in 2de en 3de fases woonfuncties, handelszaken en een ondergrondse parking. Iedere vorm van wonen komt aan bod: herbestemmingswonen in het karaktervolle bestaande schoolpatrimonium, functioneel ontworpen nieuwbouwappartementen voor jonge starters en gezinnen, een cohousingproject van een 10-tal units in het voormalige klooster der predikheren ‘De Kluis’, 8 grondgebonden rijwoningen met privétuin, praktijkwoningen, kangoeroewoningen, comfortappartementen en cascowoningen.

 

Gezien de drastische functiewijziging van onderwijs- naar woonfunctie zijn enkele plaatselijke aanpassingen echter onvermijdelijk. Deze zullen met de grootste zorg uitgevoerd worden, steeds met de geest van de bestaande gebouwen in gedachten. Met bijzonder veel aandacht is gezocht naar een architecturaal hoogstaande oplossing om de beeldbepalende kwaliteit van het bestaande erfgoed te behouden en te vertalen naar een hedendaagse en duurzame visie op wonen en het hergebruik van de oorspronkelijke gebouwen.

 

Ook voor het ontwerp van de technische installaties ligt de focus vooral op het bepalen van het gewenste comfortniveau van de bewoners (voldoende verwarming, koeling, genoeg stopcontacten, warm omgevingslicht, sanitaire warmwatervoorraad enz.) waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden.

 

De eerste fase betreft een ingrijpende renovatie waarbij de oude klaslokalen worden omgebouwd naar een incubator gedeelte, met kantoren, horeca en buurthuis. Een gedeelte van deze fase zal ook her bestemd worden naar karaktervolle appartementen. In het Incubator gedeelte wordt gewerkt met een ventilatiesysteem A om de karaktervolle eigenschappen van het gebouw maximaal te behouden, De verwarming zal gebeuren door hoog rendement gas condensatie ketels. Het regenwater wordt maximaal benut voor het spoelen van de toiletten en het onderhouden van de pleintjes doormiddel van een gevelkraan. De appartementen worden uitgerust met een ventilatiesysteem D. Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar. De verwarming voor deze appartementen is op basis van een gas condensatie ketel.

 

In een tweede fase wordt een appartementsgebouw geplaatst met ondergrondse parking en op de gelijkvloerse verdieping ruimte voor handelszaken. Voor het ontwerp van dit gebouw wordt maximaal ingezet op duurzaamheid. Zo wordt er gewerkt met hoogwaardige materialen. De opwekking van warmte zal gebeuren door geothermische warmtepompen gekoppeld aan een beoveld. Er wordt ook gebruik gemaakt van passieve koeling om het comfort naar de bewoners toe te maximaliseren. Door het gebruik van een vraag gestuurd D-systeem is de bewoner zeker van een goede luchtkwaliteit. Ook worden er voor iedere woning PV-panelen voorzien. De Ondergrondse parking wordt voorzien van een RWA-installatie en laadpunten voor elektrische voortuigen.

In een derde fase worden de resterende schoolgebouwen gerenoveerd en omgebouwd naar woonentiteiten. De wooneenheden worden net als in de eerste fase uitgerust met een ventilatie systeem D. De verwarming voor deze appartementen is ook op basis van een gas condensatie ketel. In deze fase zullen ook een aandeel nieuwbouwappartementen gebouwd wordend die meteen mee gekoppeld worden op het beoveld.