Home / wonen / Pauscollege Adrianus VI

Pauscollege Adrianus VI

Leuven, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever KU Leuven, Willem De Croylaan 60 A, 3001 Heverlee, BE
Architect A2D architecture 2 design cvba, Paardenmarktstraat 11, 3080 Tervuren, BE.
Aard der werken Renovatie
Scope study and following up MEP
Oppervlakte 10,350 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie March 2017 - May 2019
Start - Einde uitvoering July 2019 - September 2021

Sustainable Features

beglazing
beglazing
passieve ventilatie
passieve ventilatie

 

Kostprijs technieken:€ 2.685.000,00 excl. btw

 

Projectomschrijving:

Het Paus Adriaan VI – college is één van de niet-gesubsidieerde residenties verbonden aan de KU Leuven. Het is gelegen aan het prachtige Hogeschoolplein, in het hartje van Leuven, waar het studentenleven in al zijn aspecten aanwezig is.

 

Het gebouw telt 180 studentenkamers, verdeeld over 8 gangen, en 10 tweepersoonsstudio’s. Er is een restaurant,

bierkelder met tv-zaal, ontspanningsruimte met pingpongtafel, gezelschapsspelen en een gezellig salon, een kapel en een studeerruimte. Het fraaie binnenplein biedt een groene oase in de drukke binnenstad.

 

Vanaf juli 2019 wordt het college volledig gerenoveerd en gerestaureerd enerzijds om het terug in haar historische staat te herstellen en anderzijds om het te laten voldoen aan de huidige regelgeving (studentenkamers, politiereglement, brandveiligheid, energieprestatie en toegankelijkheid). Dit houdt onder meer in de omvorming van een aantal kamers tot gemeenschappelijke keukens, installatie en uitbreiding van het gemeenschappelijk sanitair, aanpassen van kamers kleiner dan 12 m² tot kamers van minimaal 12 m², …

In de achtervleugel wordt het studentenrestaurant Alma omgevormd tot leslokaal. Het appartement op de eerste verdieping aan de straatvleugel wordt omgevormd tot leefeenheid met 4 kamers en de zolderruimte op de tweede verdieping wordt ingericht als studentenkamers met gemeenschappelijke keukens, sanitair en een gemeenschappelijke leefruimte. Er komen tot slot ook nieuwe studentenkamers met duplexen en gemeenschappelijke keukens en sanitaire ruimten op de gelijkvloerse verdieping.

 

Van gebouwen binnen deze sector wordt doorgaans verwacht dat ze een lange levensduur en lage werkings- en onderhoudskosten hebben. Uniek in deze sector is echter het aanzienlijke verschil in bezettingsgraad afhankelijk van het tijdstip en de tijd van het jaar. Omwille van die specifieke eigenschappen werden naast de renovatie en restauratiewerken ook verscheidene duurzame technieken toegepast, zoals een verlichtingssysteem met bewegingsdetectie. Het gebouw dient uitgerust te worden met natuurlijk en kunstmatig omgevingslicht dat aangenaam is voor de ogen en de ruimte net voldoende verlicht. Er wordt getracht om de verbruikskosten als het energieverbruik zo laag mogelijk te houden door gebruik te maken van bewegingsdetectie. Indien een ruimte verlaten wordt, en de gebruiker vergeet de verlichting uit te schakelen, dan zal dit automatisch gebeuren na een bepaalde tijd.

 

Voor het sanitair werd gekozen voor waterbesparend kraanwerk dat zorgt voor een lager waterverbruik en energieverbruik. Water is een kostbaar goed en dus gaan we er maar beter zo spaarzaam mogelijk mee om. Waterbesparende kranen zijn dan ook geen overbodige luxe, maar een must. Bij een traditionele tweegreeps-mengkraan loopt er heel wat water verloren voordat je de juiste temperatuur ingesteld hebt. Tegenwoordig worden kranen ontworpen om zo spaarzaam mogelijk om te gaan met water. Eéngreepsmengkranen besparen tot vijftig procent water in vergelijking met een klassieke mengkraan. Daarnaast wordt er ook een een algemene waterverzachter voorzien. Deze heeft verschillende voordelen in gebruik:

–         Minder energieverbruik

–         Langere levensduur aangesloten installatie

–         Minder poetsen (minder kalkafzetting)

 

Een collectief verwarmingssysteem voorziet de verschillende blokken van verwarming. Voordelen van de collectieve verwarming zijn dat er geen individuele ketels nodig zijn, wat zowel kosten als ruimte bespaart.

 

Gezien het gebouw een beschermd monument is en valt onder de bevoegdheid van Onroerend Erfgoed, is de EPB-wetgeving slechts beperkt van toepassing. De bestaande muren zijn niet voorzien van isolatie en deze situatie blijft ongewijzigd. Het glas wordt echter wel vervangen in de bestaande raamkaders door dun dubbel glas met K-waarde 2.0. Daarnaast komen er enkele volledig nieuwe ramen in de buitengevel van de linkervleugel daar waar deze voorheen dichtgemetseld waren. Daarnaast worden de daken vernieuwd en zo veel als mogelijk geïsoleerd.

 

De restauratieve werken worden ondersteund met een erfgoedpremie van de Vlaamse Overheid. Deze werken kaderen in een door het Agentschap Onroerend Erfgoed goedgekeurd beheersplan voor de site Pauscollege, Maria Theresiacollege en Collegium Veteranorum.