Home / wonen / ‘Saffrou’ duurzame woonwijk

‘Saffrou’ duurzame woonwijk

oudenaarde, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Re-Vive nv, Kleemburg 1, 9050 Gentbrugge, BE
Architect Lieven Achtergael Architecten, Burgstraat 22, 9000 Ghent (BE); denc! Studio, Voorhavenlaan 31/002, 9000 Ghent (BE)
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB en ventilatieverslaggeving
Oppervlakte 13,000 m2
Projectstatus under construction
Start - Einde studie June 2018 - April 2019
Start - Einde uitvoering May 2020 - December 2021

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
Kostprijs technieken:€ +/- 3.110.000,00 excl. BTW
S-peil / Energieklasse :18-26
E-peil:< E30
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Op de voormalige textielfabrieksite van Saffre Frères in Oudenaarde realiseert Revive een dynamisch nieuw woon- en leefproject. Gespreid over 3 bouwfases zal de Saffrou site ingevuld worden met een mix van appartementen, woningen, assistentiewoningen en penthouses met een ruime variatie aan volumes, indeling en karakter aangevuld met groene zones, pleinen, kantoren en commerciële ruimtes. In de eerste fase komen er 56 appartementen (gebundeld in 3 urban villa’s, naar een ontwerp van Lieven Achtergael Architecten), alsook 29 woningen met tuin (naar ontwerp van DENC!-STUDIO).

 

Uniek aan de site is de mix van nieuwbouw en erfgoed, tijdloze architectuur en slimme energieoplossingen zorgen voor een nieuw duurzaam leven van de oude loodsen en zorgen voor een frisse dynamiek in het centrum van de stad. Bepaalde afbraakmaterialen krijgen een nieuw leven, een deel van de gesloopte bakstenen worden hergebruikt in de pleinaanleg of als bankje. Het verhaal van de oude site zal blijven voortleven in de nieuwe architectuur.

 

Zoals heel wat projecten van Revive bevindt de Saffrou site zich dichtbij het centrum van de stad, maar ook het station is op wandelafstand. Daarnaast is de hele wijk autoluw gebied door de combinatie van ondergronds parkeren en in de rand van de site. Aangezien groen en ruimte primeren beschikt iedere woning over een tuin met fietsberging. Daarnaast blijft maar liefst één derde van de site een open groenzone, met het ‘tiny forest’ als blikvanger. Dit zal samen met de bewoners en de organisatie Urban Forests worden aangeplant. Door middel van een techniek uit Japan zullen zo’n 15 tot 30 verschillende lokale bomen- en plantensoorten worden gecombineerd.

Het is een 100% biologische manier om een gloednieuw bos razendsnel te doen bloeien in het midden van de stad, zonder gebruik van chemische producten.

 

Voor de woningen op Saffrou te Oudenaarde werd rekening gehouden met verschillende noden en wensen van een koppel of gezin vandaag, maar ook naar de toekomst toe. Elke indeling garandeert een hoog comfort, maar ook flexibiliteit om de woning mee te laten evolueren naargelang de noden van zijn bewoners. Ook bij het ontwerp van de technische installaties ligt de focus vooral op het bepalen van het gewenste comfortniveau van de bewoners (voldoende verwarming, koeling, genoeg stopcontacten, warm omgevingslicht, sanitaire warmwatervoorraad enz.) waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden.

 

We concentreren ons op het aanwenden van duurzame technieken op vlak van watergebruik, ventilatie, verwarming, verlichting, …

 

WATERGEBRUIK

Naast het hergebruik van regenwater werd er ook een algemene centrale waterverzachter voorzien die zorgt voor minder energieverbruik, een langere levensduur van de aangesloten installatie en minder poetsen, want minder kalkafzetting.

 

VENTILATIE (SYSTEEM D)

Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar.

Een gezonde en comfortabele leefomgeving heeft een grote invloed op de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er tocht ontstaat. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.

 

VERWARMING

Als verwarmingselement werd vloerverwarming voorzien omwille van zijn zeer gunstig rendement. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Daarnaast is vloerverwarming volledig onzichtbaar en kan je dus elke ruimte maximaal benutten.

Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen op de site en alle verwarming en sanitair warmwaterproductie gebeurt aan de hand van warmtepompen.

 

VERLICHTING

In de bergingen in de kelder werden de lichtpunten uitgerust met bewegingsdetector. Zo blijft er geen licht onnodig branden. bewegingsmelders, Voor zowel de veiligheidsverlichting als de verlichting in de gemeenschappelijke delen werd gekozen voor LED verlichting.