SHARE

Ecole supérieure Erasmus – Campus Kanal

Brussel, Belgium, Europe

Sector enseignement
Etat du projet complété
Projet Brussel, Belgium, Europe
Début – Fin de l’exécution December 2016 - March 2020
Architecte B-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerpen, BE; bevk perović arhitekti d.o.o., Dunajska 49, si-1000 ljubljana, SI
Début – Fin de l’étude September 2013 - May 2016
GFA 9,050 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Nature des travaux En construction
Client Erasmus Hogeschool Brussel, Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel (BE)
Kostprijs technieken:3.182.101,81 € excl. btw
Totale bouwkost:12.165.872,46 € excl. btw
K-peil:27
E-peil:72
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Voor Erasmushogeschool in Brussel werd een nieuwe campus voor meer dan 1000 studenten van de lerarenopleiding gebouwd. Dit is een aanvulling op hun twee andere campussen Bloemenhof en Ritcs in het centrum van Brussel. Alle student leerkrachten voor zowel het kleuter-, lager en secundair onderwijs alsook de leerkrachten schoonheidsverzorging zijn verhuisd naar de nieuwe campus.

 

B-architecten en de Sloveense architect Bevk Perović ontwierpen een transparant en energiezuinige nieuwbouw waarbij de vroegere te behouden loods (brouwerij) geïntegreerd werd in het totaalbeeld. Het gebouwencomplex vindt mooi aansluiting met het driehoekige plein aan de voorzijde en de ruimten van het gelijkvloers staan in open relatie hiermee.

 

In het gebouwencomplex zijn twee auditoria, een foyer, een veertigtal klassen, kantoren, een bibliotheek, een stille ruimte, een cafetaria en verschillende zitruimtes ondergebracht. De nieuwbouw voldoet aan de hedendaagse normen qua schil en de bestaande loods werd zowel akoestisch als thermisch geoptimaliseerd. De grote raampartijen zorgen voor een uitstekende daglichttoetreding en zijn uitgerust met zonnewering om oververhitting te vermijden. Opengaande raamdelen laten eindgebruikers toe hun eigen binnenklimaat nog te beïnvloeden.

 

Het gebouw is niet klassiek opgevat qua opdeling en compartimentering en tijdens het ontwerp werd dan ook een afwijkingsaanvraag ingediend. Deze bouwkundige complexiteit werd ondervangen door integratie van moderne techniek zoals rook- en warmteafvoersystemen waarbij het gebouw opgedeeld wordt in verschillende rookcompartimenten. Daarnaast is het complex volledig uitgerust met een sprinklersysteem.

Alle overige moderne technieken werden geïntegreerd binnen het architecturaal kader, door de ruwe – robuuste afwerkingsmaterialen zoals beton, hout, …werd veelal gekozen voor installaties in opbouw.

 

De stookplaats is uitgerust op gas met twee condenserende ketels en is voorzien van verschillende verdeelkringen voor de verschillende afgiftesystemen die weersafhankelijk gestuurd zijn. Als eindelementen in de klassen zijn inbouwconvectoren ter hoogte van de grote raampartijen voorzien om de koude straling onmiddellijk te compenseren. In de bestaande brouwerij worden klassiekere radiatoren gebruikt.

 

Het volledig gebouwencomplex is voorzien van een ventilatiesysteem type ‘D’ met warmteterugwinning die alle gebruikerslokalen voorziet van de nodige verse lucht. Er zijn meerdere luchtbehandelingsgroepen ondergebracht in de technische ruimte, volgens de indeling van het gebouw en de verschillende grote lokalen met hun specifieke bezettingen en gebruikstijden. In de klaslokalen wordt de benodigde luchthoeveelheid continu en automatisch afgeregeld door middel van een variabele volumeregelaar in functie van de beoogde luchtkwaliteit. Dit levert een aanzienlijke besparing op gezien de klassen niet onnodig en continu voor de volle 100% geventileerd worden als deze niet volledig bezet zijn.

Sanitaire installaties ten behoeve van de centrale sanitaire cellen zijn uitgerust met automatische urinoirspoeling, zelfsluitend kraanwerk en een regenwaterrecuperatiesysteem i.f.v. het reduceren van kostbaar stadswater. Een drukverhogingsinstallatie staat in voor het drukbehoud van zowel het stadswater als het brandleidingnet.

Een nieuwe hoogspanningscabine staat in voor de elektrische energievoorziening met daarnaast een noodstroomaggregaat die de vitale stroombanen ondersteunt. In ieder lokaal zijn de nodige aansluitpunten voorzien qua elektriciteit, data en multimedia. De klaslokalen zijn voorzien van daglicht gestuurde Ledverlichting. Energiezuinige sfeerverlichting geeft de cafetaria het nodige cachet. Pv-panelen zorgen ervoor dat het te verwachten elektrisch verbruik deels gecompenseerd wordt en zorgt voor de invulling van hernieuwbare energie.

 

Het gebouw is verder uitgerust met algemene branddetectie, decentrale noodverlichting, eerste interventiemiddelen (handblussers – haspels) om het aan de laatste veiligheidsvoorschriften te laten voldoen.

 

Als laatste is het gebouw uitgerust met een nieuwe duplex-lift zodat alle verdiepingen voor iedereen en alles bereikbaar zijn.

 

Een gebouwbeheerssysteem maakt het de facility manager mogelijk de installaties en goede werking vanop afstand te monitoren, te analyseren en in te grijpen waar nodig.

Sustainable Features

confort
confort
récupération eau pluviale
récupération eau pluviale
gestion des eaux
gestion des eaux
toit vert
toit vert
récupération de chaleur
récupération de chaleur
lamelles
lamelles
isolation
isolation
panneaux PV
panneaux PV
refroidissement passive
refroidissement passive
vitrage
vitrage