SHARE

CONVERSION OF A BANK TO A SHOPPING CENTER “OSTERRIETHHUIS”

Antwerpen, Belgium, Europe

Sector Commercial & retail
Project status completed
Location Antwerpen, Belgium, Europe
Execution January 2016 - July 2018
Architect Forma Concreta Architectes, Brialmontlei 10, 2018 Antwerpen, BE
Study January 2015 - July 2015
GFA 4,199 m2
Scope Study and following up MEP
Intervention Transformation
Client Athelean, Vitsdam 63, 2880 Bornem, BE

Total technical installations cost: € 1.481.614,05 excl. VAT

Total construction cost: € 5.000.000,00 excl. VAT 

K Level / Energy class : 40

 

The Osterriethhuis is a building located at the Meir shopping area of Antwerp. This former bank is a registered protect heritage building, built around two inner courtyards and converted into a shopping center. The redevelopment design not only works well with the existing historical structure and valuable interiors, but the building is ideally located within the Meir, Antwerp’s most important shopping district of the city.

Apart from the complete renovation of the building, the roofing of both inner courtyards plays an important place between the planned activities.
A dynamic simulation of these inner courtyards determined the risk of overheating and the maximum solar factor of the glass to ensure thermal comfort.

An air-handling unit with a heat recovery system ventilates and cools both of the new indoor volumes and also functions as smoke and heat dissipation systems in case of fire.
Rainwater is harvested from the increased surface area of the roof for the flushing of toilets. All existing roofs were insulated.

The retail spaces as well as the housing unit on the 2nd floor will be completed as shells.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
heat recovery
heat recovery
insulation
insulation
waste management
waste management
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing