SHARE

Mill ‘Groenhage’

Leffinge, Belgium, Europe

Sector Culture
Project status completed
Location Leffinge, Belgium, Europe
Execution September 2017 - November 2018
Architect AVApartners - Architects & Planners cvba, Congreslaan 36, 9000 Gent, BE
Study June 2016 - September 2016
GFA 195 m2
Scope Study and following up MEP
Intervention Renovation
Client Gemeente Middelkerke, Spermaliestraat 1, 8430 Middelkerke, BE
Total technical installations cost:86.207,50 € VAT excluded
Total construction cost:1.829.248,00 € VAT excluded
K Level:
 E Level:
Certification:

 

Project description:

 

On the ‘Groenhagemolen’ site in Leffinge, the existing house and bakery have been restored. The house is used as a reception area for visitors of the the mill and bakery, but can also be hired and used as a one of a kind unique meeting room.

 

The building is heated by a condensing boiler in combination with radiators with thermostatic faucets. A ventilation system type D with heat recovery via a cross-flow heat exchanger assures a healthy and comfortable indoor climate: top cooling in the summer periods can be used via the air handling unit that was added in the technical room on the first floor.

 

To lift the building to a higher level in terms of sustainability, the rainwater is reused for the toilets and all lighting is LED in order to limit electricity consumption.

In addition, all techniques are integrated in the rooms, such as access, data network and fire detection, in order to meet current standards.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
heat recovery
heat recovery
insulation
insulation
glazing
glazing