SHARE

THE PIER

Blankenberge, Belgium, Europe

Sector Culture
Project status completed
Location Blankenberge, Belgium, Europe
Execution To June 2003
Architect Groep Planning, architectenbureau Brugge, BE
Study From January 1998
GFA 2,317 m2
Scope MEPF consulting
Intervention Renovation
Client Stad Blankenberge, 8370 Blankenberge, BE

 

The Pier in Blankenberge is a landmark on the Belgian coast. This structure, floating above the sea surface, was originally built in 1933, replacing the even older structure dating from 1894 which was destroyed in World War I. The building was in vital need of a thorough renovation and the investors opted for a sustainable energy approach both in terms of building physics and techniques.
The climate control is based on the following basic principles:

Providing sufficient thermal (concrete) mass which on days when the building gets too hot (due to the heat from the sun); visitors to the building remain comfortable. This is due to the overnight removal of heat via forced ventilation from the building. On sunny winter days the solar gains are stored in the thermal mass. These heat gains are gradually released, where they can be used to heat the building.
The energy for heating is mainly produced by a ‘heat pump’ that extracts heat from the seabed.
The main part of the building is heated but also cooled by the floor heating system, thanks to the use of reduced temperature regimes the sea-collector maximizes.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
green roof
green roof
heat recovery
heat recovery
louvers
louvers
insulation
insulation
waste management
waste management
solar energy
solar energy
PV panels
PV panels
geothermal energy
geothermal energy
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing
wind energy
wind energy
ecological materials
ecological materials
CCF
CCF
biomass
biomass