SHARE

PASSIVE CHILDREN’S DAYCARE CENTER ‘LYRA’

Schaarbeek, Belgium, Europe

Sector Health Care
Project status completed
Location Schaarbeek, Belgium, Europe
Execution January 2015 - August 2017
Architect LOW architecten, Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen, BE
Study March 2013 - May 2014
GFA 640 m2
Scope Study and following up MEP
Intervention Construction
Client Gemeente Schaarbeek, Colignonplein, 1030 Schaarbeek, BE

Total technical installations cost: 326.020,00 € VAT excluded

Total construction cost: 1.395.330,00 € VAT excluded

Certification: Passive

 

In Schaerbeek a new children’s daycare center was established to meet the needs of the municipality regarding spatial planning and the development of infrastructures.

A passive label for the building was the energy target the client wished to achieve. To achieve this label, the building envelope was equipped with extensive insulation by using ecological insulation materials and triple glazing for the windows.  Rainwater falling on the roof, is collected in a rainwater reservoir and reused for the irrigation of the green roof. Solar panels and a high performance gas condensation boiler contribute to a lasting comfort in nursery. Balance ventilation with a heat exchanger (system D) ensures the heat recovery from the hygienic air in the building.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
green roof
green roof
heat recovery
heat recovery
louvers
louvers
insulation
insulation
waste management
waste management
solar energy
solar energy
ecological materials
ecological materials