SHARE

SANATORIUM TOMBEEK

Overijse, Belgium, Europe

Sector Health Care
Project status completed
Location Overijse, Belgium, Europe
Execution January 2014 - February 2017
Architect SVR-Architects nv, Volhardingstraat 26, 2020 Antwerp, BE
Study June 2009 - June 2013
GFA 17,300 m2
Scope Study and following up MEP / EPBD reporting
Intervention Restoration / Extension
Client Kumpen NV, Paalsteenstraat 36, 3500 Hasselt, BE

Execution start-completion date: January 2014 – February 2017
Total technical installation cost: 4.300.000,10 € VAT excluded
Total construction cost: 22.000.000,00 € VAT excluded
Surface: 17.300 m² (120 rooms and 60 care flats)
K Level: 45
E Level: 100

 

Restoration and reassignment of the former Sanatorium Joseph Lemaire built in 1937, which is situated in a nature reserve complex originally for the care of tuberculosis patients. This building is a protected heritage building, and must comply according for any structural, design, or technical changes to the building.

It has been transformed into a residential nursing care home with a wing assigned for assisted service flats. Furthermore, a day center is foreseen together with a public accessible restaurant and an underground parking garage.

Building envelope optimization was performed on the both the heritage main building and the new additional wing of the complex.

The central heating utilizes condensing boilers.  Natural ventilation combined with free cooling is used in the general public spaces.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
green roof
green roof
heat recovery
heat recovery
louvers
louvers
insulation
insulation
waste management
waste management
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing
ecological materials
ecological materials