SHARE

City hall Wiltz

Wiltz, Luxembourg, Europe

Sector Offices
Project status completed
Location Wiltz, Luxembourg, Europe
Execution February 2019 - June 2021
Architect StudioConcept, rue Grande Duchesse Charlotte 54, 9515 Wiltz (LU)
Study June 2017 - November 2018
GFA 1,418 m2
Scope Study and following up MEP
Intervention Renovation
Client Commune de Wiltz, Grand-Rue 10, 9530 Wiltz (LU)

 

Total technical installations cost:€ 542.000,00 excl. VAT
Total construction cost:€ 7.000.000,00 excl. VAT
Energy class:GGG

 

Project description:

The Wiltz city hall, a historical building dating back to 1880, was completely renovated. The offices on the 2nd and 3rd floors, as well as the sanitary facilities and the secondary staircase, were provided with ventilation with highly efficient heat recovery.

 

For heating, a combination of climate ceilings for the second floor and radiators in the rest of the building was used.

 

The offices under the roof are cooled via grilles integrated into the sloping roof, using a direct expansion system with indoor units and a multi-split outdoor unit under the roof.

 

Several green walls have been installed in the building, and a water distribution and drainage network, as well as specific lighting, have been installed for this purpose.

 

The building is equipped with a fire detection system, part of which is wireless due to the historical ceilings. In case of fire, the main cause of death is usually not the fire itself, but the toxic fumes/smoke. A natural SHEV system through the windows and skylights ensures rapid smoke removal.

 

Specific equipment has been installed, such as a queue management system and a conference system for the council chamber.

 

A platform lift for persons with reduced mobility in a self-supporting shaft without pit or shaft head is installed in the secondary staircase.

Sustainable Features

CHP
CHP
glazing
glazing
heat recovery
heat recovery
water management
water management
natural ventilation
natural ventilation