SHARE

House of solidarity UNMS

Brussel, Belgium, Europe

Sector Offices
Project status completed
Location Brussel, Belgium, Europe
Execution August 2016 - April 2019
Architect TV AMA B.A. H. GARCIA - Buro II & Archi+I, rue J. Jordaens 18a, 1000 Bruxelles, BE
Study From September 2013
GFA 21,487 m2
Scope Study and following up MEP / EPBD reporting
Intervention Renovation
Client Maison de la Solidarité, rue St Jean 32-38, 1000 Bruxelles, BE

The “House of Solidarity” has been completely renovated in order to optimize it energetically. It houses several modular landscape offices, flexible meeting rooms, an auditorium for 500 people, a refectory and a parking area with 80 places as well as technical rooms.

The following measures were taken:

  • The façade is a combination of full façade sections and glazing which was chosen to limit heat loss but to maintain plenty of natural daylight.
  • A high-performance airtightness to guarantee an efficient energy level (even if this is not imposed by the EPB legislation)
  • The installation of external sun protection to limit overheating and the external factors during the summer and to maintain them to the maximum during the winter.
  • Limiting the ventilation losses through the use of air handling units with a high efficiency heat exchanger.
  • Use of condensing gas boilers of which the efficiency is maximized by heat production on a low temperature regime.
  • Use of reversible radiation ceilings on a low temperature regime that function both in heating mode and cooling mode.
  • Use of light-sensitive detectors, to maximize the use of natural light and minimize the use of (unnecessary) artificial light
  • Use of automatic tap work to optimize the city water that needs to be used.

Sustainable Features

comfort
comfort
water management
water management
green roof
green roof
heat recovery
heat recovery
louvers
louvers
insulation
insulation
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing