SHARE

Town hall

Gent, Belgium, Europe

Sector Offices
Project status in execution
Location Gent, Belgium, Europe
Execution From June 2020
Architect Architectenbureau Bressers bvba, Kasteellaan 479/001, 9000 Gent (BE)
Study November 2008 - September 2011
GFA 678 m2
Scope Study and following up MEP
Intervention Renovation
Client Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, BE
Total technical installations cost:€ 213.859,26 (tender) VAT excluded
Total construction cost:€ 1.586.957,47 (tender) VAT excluded

 

This project involves a phased renovation of the town hall of the city of Ghent, whereby modern techniques are integrated with respect for the architectural and cultural-historical value of the monument.

For example, the architectural mass of the historic walls is used in its advantage to passively maintain a pleasant interior temperature. In areas where overheating can occur, top cooling was added.

The ventilation is integrated into the existing chimneys and maximized according to the available space. The air handling unit is equipped with energy recovery.

The grids are integrated in the interior and optimized in collaboration with the Heritage Service so that the impact on the monument is minimized.

The lighting is adapted to the most modern standard; all new lighting is LED and any luminaires that can be retained are provided with relighting.

The integration of new electrical boards and fire detection is being evaluated in an ongoing bigger master plan for the building.

Rainwater is reused for flushing the toilets and kitchenettes are equipped with hand basins with self-closing taps.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
heat recovery
heat recovery
insulation
insulation
glazing
glazing
ecological materials
ecological materials