SHARE

Apartment building of 17 units and 5 single family homes

Borgerhout, Belgium, Europe

Sector Residential
Project status completed
Location Borgerhout, Belgium, Europe
Execution April 2016 - August 2019
Architect B-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerpen, BE
Study February 2012 - January 2014
GFA 2,105 m2
Scope Study and following up MEP
Intervention Construction
Client De Ideale Woning cvba, Diksmuidelaan 276, 2600 Antwerpen, BE
Total technical installations cost:€ 569.656,00 excl. VAT
Total construction cost:€ 3.004.930,00 excl. VAT
K Level / Energy class :
 E Level:
Certification:

 

Project description:

The property located at the intersection of the Kattenberg and the Vinçottestraat in Antwerp was purchased by ‘De Ideale Woning’ with regards to a thorough renovation to create 5 owner-occupied houses and 17 rental apartments with elevator, communal garden and underground garage.

By working with alternating volumes for the apartment building, inner terraces were created for all the apartments. Behind them, we find a number of houses which, due to their location on the Vinçotteplein, form a quiet and safe shelter within this urban environment.

In the design of the technical installations, the focus is mainly on determining the desired level of comfort for the occupants (sufficient heating, limiting overheating, sufficient sockets, sufficient natural light, sanitary hot water supply, etc.) while keeping energy costs to a minimum. We focus on using sustainable techniques such as demand-driven ventilation, rainwater storage, more use of daylight without additional cooling requirements, LED lighting, the use of sustainable materials, high-performance building envelope.

By integrating an elevator, all levels are easily accessible as well as the basement for all residents.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
insulation
insulation