SHARE

Gare Maritime

Brussel, Belgium, Europe

Sector Urban planning
Project status under construction
Location Brussel, Belgium, Europe
Execution From October 2016
Architect Neutelings Riedijk Architects, P.O. Box 527, 3000 AM Rotterdam, NL
Study June 2016 - September 2017
GFA 44,500 m2
Scope Study and following up MEP / EPBD reporting / Sustainable advice / Simulations
Intervention Construction and Renovation
Client Extensa Group, Havenlaan 86c, 1000 Brussel, BE
Total technical installations cost:€ 22.474.528,00 VAT excluded
Total construction cost:€ 60.520.737,00 VAT excluded
Surface:3 hectares of public zoning of which 44.500 m²:

–       Offices: 29.000 m²

–       Retail: 8.000 m²

–       Mixed public use: 7.500 m²

K Level / Energy class :Passief Brussel
 E Level:Passief Brussel
Certification:Passief Brussel; BREEAM

 

“Gare Maritime” is a former freight station in Brussels that has been vacant for quite some time.

The exceptional architectural features, in detail as in space ratios, of the building have encouraged the owner Extensa to maintain and restore the building and create commercial and office spaces within this large volume.

To this end, the large hall is being renovated into a well-insulated envelope in which the office volumes are given a place. By means of this insulation package on the one hand and an intelligent control system for the parts of the facade and roof that open, an acceptable indoor climate has been created within the hall itself in which activities can take place for most of the year.

The moderate temperature in the hall will lead to a lower energy consumption of the built-in volumes and losses to the outside environment are greatly limited compared to a traditional new-build situation.

The offices and retail zones themselves are climatised by using a geothermal loop with ATES (Aquifiers Thermal Energy Storage) and to which individual heat pumps are connected. Cooling happens integrally passively and heating is always done through the intervention of these heat pumps. The system also results in a valorisation of the simultaneously occurring heat and cooling requirements in the various buildings, as such the ATES is less burdened and an optimum return is obtained.

The remaining electricity demand was reduced by installing a significant amount of photovoltaic panels.

During the entire project special attention was paid to a wide range of sustainability aspects by the use of simulation software: temperatures, light, use of materials, etc. These were also validated within a BREEAM assessment methodology.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
natural ventilation
natural ventilation
heat recovery
heat recovery
louvers
louvers
insulation
insulation
PV panels
PV panels
geothermal energy
geothermal energy
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing
ecological materials
ecological materials