SHARE

“Ijzerboomgaard” provinciaal domein

Diksmuide, Belgium, Europa

Sector vrijetijd
Projectstatus opgeleverd
Project Diksmuide, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering August 2017 - June 2019
Architect Haerynck Vanmeirhaeghe architecten, François Laruentplein 1 bus 5, 9000 Gent, BE
Start - Einde studie September 2015 - June 2016
GFA 473 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Renovatie
Opdrachtgever Provincie West-Vlaanderen, 8000 Brugge, BE
Kostprijs technieken:€ 535.733,02 excl. VAT
Totale bouwkost:€ 1.250.000,00 excl. VAT
K-peil / Energieklasse :59
E-peil:
Certificering:

 

Projectomschrijving:

De Ijzerboomgaard is een provinciaal domein van West-Vlaanderen en is gelegen langs de Ijzer te Diksmuide.

Het domein doet dienst als recreatiegebied, kampeerdomein, kinderboerderij en horeca.

Het project hier onder beschreven is het horeca gedeelte en deels kampeerdomein.

 

Het horecagedeelte omvat een gelagzaal, bargedeelte, opslag en polyvalente ruimte. Het kampeergedeelte wordt “het waterhuis” genoemd en bestaat uit douches, toiletten en afwasgelegenheid voor de kampeerders.

Bovenaan het waterhuis is er een technische ruimte, waar de luchtgroepen en de zonne-installatie in zijn ondergebracht.

 

Een houtsnipperketel zorgt voor de verwarming van de gebouwen (horeca en waterhuis). De houtsnippers worden vervaardigd uit snoeisel afkomstig uit het domein zelf en omliggende boomgaarden.

De gelagzaal, bar en polyvalente ruimte is voorzien van een lage temperatuur afgiftesysteem, type vloerverwarming.

Voor de gezelligheid en stralingswarmte zorgen twee houtkachels.

Ventilatie type D met warmterecuperatie voor zowel de gelagzaal, polyvalente zaal, bargedeelte en “waterhuis”.

 

De sanitaire installatie is uit volgende elementen samengesteld, toiletten allen op gerecupereerd regenwater, lavabo’s, douches op onthard warmwater afkomstig van vacuüm zonnecollectoren in combinatie met een gelaagde boiler.

 

Een volledig nieuwe elektrische installatie met parlefooninstallatie, IP-telefonie en Wifi werd geïnstalleerd.

De verlichting in het horecagedeelte is eerder gericht op gezelligheid en sluit sterk aan bij het karakter van het gebouw (zijnde oude hoeve).

In het waterhuis ligt de nadruk dan op de duurzaamheid van de verlichting en is eerder minimalistisch.

 

Op het domein werd er ook een drukstation voor afvalwater geplaatst, die ongeveer 3 kilometer ver dient te persen, zelfs onder de Ijzer.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
ecologische materialen
ecologische materialen
biomassa
biomassa