page background

New passive office building Endress+Hauser Evere, BE Studiebureau Boydens

description

Endress + Hauser is a leading supplier of products, solutions and services for industrial process measurement and automation.  Their company core values of achieving sustainable measures and environmental protection were integrated into the office design. The four level office building consists of landscape offices, meeting rooms, conference rooms and a business restaurant.  A warehouse, test labs, changing rooms and technical spaces  are located on the ground floor.
The building is equipped with a heat pump connected to the geothermal  Borehole Thermal Storage (BTS) system and is heated with underfloor heating and passively cooled by use of the water lower temperature flowing through the boreholes.
In addition to these sustainable measures, energy is further saved by providing high-performance lighting with daylight control and presence detection. 171 PV panels are also included for the generation of electrical power. An extensive building management system with system integration is provided for the monitoring and modification of the techniques in the building.

Endress

general data

total cost price: € 5.560.000,00 hors TVA

total area: 3.200 m²

Study start date:: January 2015

completion date: September 2017

nature of work: Construction: study and following up MEP / EPDB reporting

cost techniques: € 1.600.000,00 VAT excl.

client

Endress + Hauser, Carlistraat 13, 1140 Evere, BE

architect

Van Acker & Partners Architectenbureau, Congreslaan 36, 9000 Gent, BE