SHARE

PLANTENTUIN

Meise, Belgium, Europa

Sector monumenten
Projectstatus ontwerp
Project Meise, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering From March 2019
Architect NU Architectenatelier bvba, Dok Noord 4, 9000 Ghent, BE
Start - Einde studie January 2017 - February 2018
GFA 1,720 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Opdrachtgever Agentschap Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38, 1860 Meise,BE

Kostprijs technieken: 802.542,00 € excl. btw
Totale bouwkost: 10.666.287,76 € excl. btw
K-peil: Onthaal 27; Conciërgewoning 23; Gidsen/bergingen 23
E-peil: Onthaal 35; Conciërgewoning 19; Gidsen/bergingen 42;
Vlaamse Hoeve EPN 46; Vlaamse Hoeve Conciërgewoning 55;
Dienstgebouw EPN 63

 

Deel 1: Onthaalgebouwen, renovatie Vlaamse Hoeve en heraanleg Eredreef

De Plantentuin in Meise is een botanische tuin van wereldformaat met één van de grootste serrecomplexen in Europa en 18.000 te ontdekken plantensoorten.
Het historisch domein van 92 ha is beschermd als landschap ‘Rijksplantentuin’.
Daarnaast is het ook een internationale wetenschappelijke onderzoeksinstelling die vooral de tropische en Europese plantkunde centraal stelt. Er is onder andere een bibliotheek en één van de grootste herbaria ter wereld.

Gezien het toenemend aantal bezoekers waren er ingrijpende werken nodig. Voor de volledige plantentuin werd een masterplan opgemaakt waar onderstaande fases deel van uitmaken.

Deel 1 bestaat enerzijds uit een nieuw op te trekken onthaalgebouw met kantoren, een tuinwinkel en anderzijds uit de te renoveren bestaande ‘Vlaamse Hoeve’. Hierin worden een polyvalente zaal, een conciërgewoning en gastenverblijven voorzien.
Daarnaast wordt ook een 2de conciërgewoning op een ander deel van de site voorzien. 

Een geothermisch systeem zal de nodige verwarming en passieve koeling voorzien voor het onthaalgebouw en de ‘Vlaamse Hoeve’.  Door de combinatie van verschillende functies wordt het BEOveld perfect in evenwicht gehouden.
Tevens wordt de Eredreef naar het kasteel heraangelegd en voorzien van alle nutsvoorzieningen.

Deel 2 bestaat uit de bouw van een nieuw serrecomplex, gecombineerd met een wintertuin en open waterpaviljoen.
Daarnaast wordt ook een bestaand gebouw verbouwd naar een energetisch kantoorgebouw en plantenlabo.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
natural ventilation
natural ventilation
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
lamellen
lamellen
isolatie
isolatie
PV panelen
PV panelen
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
ecologische materialen
ecologische materialen