SHARE

Reconversion and renovation warehouse to a company restaurant and offices

Gent, Belgium, Europe

Sector Offices
Project status completed
Location Gent, Belgium, Europe
Execution April 2014 - October 2015
Architect TRANS architectuur | stedenbouw bv cvba, Beverhoutplein 7, 9000 Gent, BE
Study December 2011 - July 2012
GFA 2,400 m2
Scope Study and following up MEP / EPBD reporting
Intervention Renovation
Client Sogent, Voldersstraat 1, 9000 Ghent, BE
Total technical installations cost:€ 1.182.000,00 excl. VAT
Total construction cost:€ 2.465.000,00 excl. VAT
K Level / Energy class :19
 E Level:
Certification:

 

Project description:

SOgent renovated a warehouse where bales of cotton used to be stored on the former site of the Cotton Union or short UCO. The converted warehouse now centralizes the common functions for the companies currently housed on the business park, such as a company restaurant, a career-counselling center, training and meeting rooms.

 

Boydens Engineering designed the technical concept that consists of a central boiler room in which hot water production is also provided, end elements according to the functions:

  • large rooms have underfloor heating and fan heaters
  • offices and changing rooms are equipped with radiators

A healthy and comfortable indoor climate is created by the use of a ventilation system D with heat recovery.

Boydens Engineering was also responsible for the design of the industrial kitchen and high voltage cabin.

Sustainable Features

comfort
comfort
reuse rainwater
reuse rainwater
water management
water management
green roof
green roof
heat recovery
heat recovery
louvers
louvers
insulation
insulation
waste management
waste management
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing
ecological materials
ecological materials