SHARE

Spegelaere garage en showroom

Brugge, Belgium, Europa

Sector Commercial & retail
Projectstatus opgeleverd
Project Brugge, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering March 2018 - February 2019
Architect Architectenbureau Delafontaine, Pauwstraat 5, 8800 Roeselare, BE
Start - Einde studie January 2017 - June 2017
GFA 5,500 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Spegelaere Autobedrijf bvba, Legeweg 180, 8200 Sint-Andries, BE
Kostprijs technieken:1.024.874,93 € excl. btw
Totale bouwkost:+/- 4.100.000,00 € excl. btw
K-peil:24
E-peil:
Certificering:

 

Projectomschrijving:

 

De nieuwe autogarage van de gebroeders Spegelaere, Jaguar- en Landrover concessiehouders, omvat een combinatie van showroom, werkplaats en woonst. Het nieuwe complex is terug te vinden aan de Legeweg 180 te Sint-Andries.

 

Het nieuwe gebouw bestaat uit een trapeziumvormig volume en omvat 4 volwaardige verdiepingen en een tussenniveau. Vooraan het gebouw bevinden zich de showrooms, kantoren, vergaderzalen, de loungebar en een appartement. De werkplaatsen (ateliers, voorbereidingsruimte, carwash, magazijnen), technische ruimtes alsook een autoparking van 3 verdiepingen (1, +1, +2) situeren zich in het midden en achteraan het pand.

 

Om in te spelen op het wisselend bezettingsniveau in de verschillende ruimtes en zo het energieverbruik te optimaliseren werd een KNX bussysteem waarbij alle elektrische componenten met elkaar zijn gekoppeld, geïnstalleerd. De bouwheer kan zo te allen tijde alle elektrische parameters aanpassen wat de flexibiliteit van de elektrische installatie uitermate verhoogt en ongewenste inschakelingen kunnen vermeden worden door middel van een tijdsprogramma, bewegingsmelders, …

 

In het gebouw met grote glaspartijen is het heel het jaar door aangenaam vertoeven voor werknemers als bezoekers door de installatie van een beo-veld, een geavanceerd en duurzaam concept, dat door middel van aardwarmtewisselaars warmte en koude uit de ondergrond haalt. Het beo-veld werd voor de verwarming van het gebouw gecombineerd met 2 warmtepompen. Deze geproduceerde warmte wordt zonder enige tussenkomst van fossiele brandstoffen, in het gebouw afgegeven via vloerverwarming (showroom, appartement), ventilo-convectoren (kantoren) en luchtverhitters (werkplaats) en dit in functie van de noodzaak/comfort van de verschillende ruimtes.

 

Het gebouw kan gekoeld worden door het free-cooling principe waarbij het beo-veld via de aardwarmtewisselaars, afgekoelde water over een warmtewisselaar binnenin het gebouw stuurt om zo bepaalde zones te voorzien van koeling, voornamelijk in de showroom en kantoren.

 

De luchtbehandelingsgroepen gecombineerd met een warmteterugwinningssysteem zorgen voor een gezond binnenklimaat maar bieden ook op energetisch vlak een grote meerwaarde. Variabele volumeregelaars zorgen voor luchtdebieten op maat van de verschillende ruimtes afgestemd op hun wisselende bezetting.

Tot slot zorgt een volwaarding GBS-systeem voor een continue monitoring en energetische optimalisatie van de HVAC-installatie.

 

De garage verkoopt niet alleen producten van grote waarde, ook de apparatuur waar in de ateliers met gewerkt wordt en de voorraad in de magazijnen vragen dat dit gebouw voldoende beschermd wordt voor diefstal, vandalisme en brand. Daarom werd naast een branddetectiecentrale ook een volwaardig inbraak- en camerasysteem geïnstalleerd met inbraakdetectie en vandaalbestendige camera’s aan de buitenzijde.

 

Deze nieuwbouw van de gebroeders Spegelaere staat voor een veilige, comfortabele, energiezuinig en hoogtechnologisch garage van de toekomst. In de dimensionering van de elektrische installatie werd nu al rekening gehouden met het plaatsen van PV-panelen, er werden laadpalen voorzien voor elektrische auto’s, verschillende LED-verlichtingstoestellen en verscheidene liften waaronder een personenlift (met energieterugwinning) en een autolift.

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing