page background

De Pluimen : uitbreiding sportcomplex en nieuw zwembad, Diksmuide, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

De Stad Diksmuide wenst de sportsite "De Pluimen" opnieuw in te richten. Het totaalproject omvat de uitbreiding van de sporthal, de bouw van een nieuw zwembad en de terreinaanleg met herlokalisatie van de bestaande sportinfrastructuur.

TERREINAANLEG
Om het sportcomplex een rustige uitstraling te geven, wordt het geheel opgevat als een park waarbij de paden en de terreinen van het complex deel uitmaken. De grond afkomstig van de uitgraving van de nieuwe gebouwen wordt gebruikt binnen de terreinaanleg (heuvels cyclocross, glooiingen, wadi's...). Het regenwater wordt opgevangen in wadi's en in een centrale buffervijver. Het is de dat al het regenwater van zowel het terrein als van de gebouwen dat wordt opgevangen op de site zelf, wordt geïnfiltreerd of gebufferd en hergebruikt.

BUITENACCOMMODATIES
De vier bestaande tennisterreinen blijven behouden en worden uitgebreid met 2 nieuwe tennisvelden.
Het bestaande cyclocross- en BMX parcours wordt aangepast en uitgebreid. Gescheiden hiervan komt er een nieuwe Finse looppiste met fit-o-meter.

Om een groot deel van het terrein vrij te maken voor het cyclocross parcours, wordt de bestaande kooi voor hamerslingeren en discuswerpen naar de atletiekpiste verplaatst. Bij het hoofdvoetbalterrein wordt het natuurgras vervangen door kunstgras. Naast het nieuwe zwembadgebouw komt een terrein voor beachvolleybal en een skatepark. Vooraan het gebouw komt aan de cafetaria een zuid gericht buitenterras en een afgebakend speelpleintje. Verder wordt er nog een parking met 150 wagens voorzien, een parking voor de bussen en een overdekte fietsenstalplaats.

INPLANTING
Helderheid, overzichtelijkheid en functionaliteit vormen de uitgangspunten voor het ontwerp.
Een ruggengraat lopend over de ganse site verbindt op eenvoudige maar duidelijke wijze de diverse sportdisciplines met elkaar. Dit ruggengraatconcept wordt verder doorgetrokken tot in het gebouw van waaruit de beide sporthallen, het zwembad, de balie en de cafetaria te bereiken zijn. Een centrale inkom bedient het volledige gebouw.

SPORTHAL
Aan de zuidzijde van de bestaande sporthal wordt een nieuwe sportzaal (32x48m) gebouwd.
Vanuit de gang naast de balie bereikt men de nieuwe sporthal en alle bijhorende kleedkamers. Er is gezorgd dat vanuit de circulatie de 3 zalen en kleedkamers afzonderlijk bereikbaar zijn. Zo storen de verschillende sporters elkaar niet. Verder bevinden zich op de verdiepingen in het volume, tussen de bestaande en nieuwe hal, de toegang naar de vaste tribune, een gevechtsportzaal, een fitnessruimte, kantoren en technische ruimten. Daglicht wordt binnengebracht door noord gerichte daklichten in sheddaken. Rechts van de inkomzone bevindt zicht de cafetaria met zicht op de sporthal en de zwembaden.

ZWEMBAD
De zwemhal bevat een wedstrijdbad van 25 x 15m. Er zij 6 zwembanen met startblokken bruikbaar voor nationaal competitiezwemmen. Een led-onderwaterverlichting zorgt voor sfeer in het bad.
De tribune gepositioneerd langsheen de lange zijde van het zwembad, bevindt zich op de verdieping en is toegankelijk vanuit de inkomzone van het sportcomplex via een trap tegenover de onthaalbalie.
Een instructiebad van 10m x 15 m kan gebruikt worden door diverse doelgroepen dankzij de beweegbare bodem (van 0,5 tot 3,5m diepte). Het peuterplonsbad is opgedeeld in 2 zones. Enerzijds kunnen de kleinsten spelen met verschillende waterspuitelementen terwijl de kleuters hun hart kunnen ophalen op de verschillende glij- en kruipelementen, alsook met diverse spuiters. Zitbanken scheiden het kinderbad van de rest van de baden.  Naast het peuterbad bevindt zich een lig zone zodanig dat ouders toezicht kunnen houden op hun kinderen. 2 whirlpools en een reuze glijbaan met lichteffecten maakt het geheel nog aantrekkelijker.

TECHNIEK
Het gebouwencomplex is voorzien van een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie die alle lokalen voorziet van de nodige lucht. Er werd hierbij van in ontwerpfase een logische verdeling van luchtgroepen vooropgesteld volgens de verschillende zones en lokalen. De luchtgroepen voor de zwembadhallen zijn uitgerust met kunststof kruiswisselaars als duurzame oplossing en een warmtepomp om hogere totale energieterugwinning te bewerkstelligen.

Een volledige nieuwe stookplaats op gas met nieuwe verdeling/collector die tevens de bestaande kringen ondervangt. Daarnaast een warmtekrachtkoppeling (WKK) die instaat voor productie van warmte en elektriciteit tegelijkertijd.
Een nieuwe centrale sanitair warm water productie gevoed vanuit de stookplaats, WKK en thermische zonnepanelen met opslagbuffer voorziet douches, wastafels en andere van het nodige warm water.
Enkel de benodigde lokalen zoals cafetaria werd voorzien van koeling.

Nieuwe sanitaire installaties ten behoeve van de centrale sanitaire cellen uitgerust met automatische urinoirspoeling, zelfsluitend kraanwerk en een regenwaterrecuperatiesysteem i.f.v. reduceren van kostbaar stadswater.
De sanitaire cellen zijn uitgerust met comfortabel en ergonomische toestellen, bijhorende accessoires alsook de nodige mindervaliden beugels en zitjes. 

Zwembadafdekking en beweegbare bodem dragen bij tot het reduceren van de benodigde energie en vers water.
Duurzame zwembadtechniek om de nood aan vers water en chloor te reduceren is verder opgenomen onder de vorm van zoutelektrolyse en een recuperatiesysteem voor het spoelwater.
Efficiënte snelheidsvariabele pompen zijn voorzien en zullen het elektrisch verbruik sterk doen dalen.

De volledige elektrische uitrusting als aansluiting vanuit een netcabine werden ontworpen volgens hedendaagse belasting. Als de aansluiting van straat wegvalt staat een centrale noodbatterij in voor de noodvoeding van de cruciale installaties.
Aangename algemene verlichting binnen het architecturale interieur ontwerp en volgens hedendaagse normen werden geïntegreerd vanaf het begin van het ontwerp. Dit zorgt ervoor dat indirecte sfeer als accentverlichting harmonieus maar goed de ruimten voorzien van licht.
De optimalisatie van verlichting gebeurt door middel van efficiënte sturing op basis van onder andere daglichtintensiteit, aanwezigheids- en bewegingsdetectie.

Een uitgebreid data-&telefonienetwerk, CCTV, audio- en andere multimediavoorzieningen zijn voorzien.
Het gebouw is verder uitgerust met algemene branddetectie, noodverlichting (centraal gevoed), eerste interventiemiddelen (handblussers – haspels) zodoende het aan de laatste veiligheidsvoorschriften voldoet.

Niet te vergeten is het gebouw uitgerust met een centrale lift om het verticaal transport mogelijk te maken over alle niveau’s heen.

Tot slot maakt een gebouwbeheersysteem het de beheerder mogelijk de volledige installatie te overzien en te besturen vanop afstand.

2267

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: € 11.620.992,86 excl. VAT

Totale oppervlakte:: 8.346 m²

Aanvangsdatum studie:: November 2015

Einddatum werken:: November 2019

aard der werken: Nieuwbouw en renovatie: studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving

kostprijs technieken: € 3.182.981,15 excl. BTW

duurzaam

K-peil: 23
E-peil: -
Certificering: -

opdrachtgever

TMVW Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening, Stropstraat 1, 9000 Gent, BE

architect

Avapartners - Architects & Planners cvba, Congreslaan 36, 9000 Gent, BE