Home / sport / Schaatscomplex in sportcentrum ‘Groot Schijn’

Schaatscomplex in sportcentrum ‘Groot Schijn’

Deurne, Belgium, Europa

Sector sport
Opdrachtgever Groep Sportoase nv, Philipssite 6, 3001 Leuven (BE)
Architect Zwart & Jansma Architects, Pedro de Medinalaan 7, 1086 XK Amsterdam (NL); OM/AR architecten, Londenstraat 28-30, 2000 Antwerpen (BE); Omgeving cvba, Uitbreidingstraat 390, 2600 Berchem (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 5,700 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie May 2019 - September 2020
Start - Einde uitvoering April 2020 - September 2021

Sustainable Features

beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie

 

Kostprijs technieken:± € 3.983.500,00 excl. btw
E-peil:53

 

 

Projectomschrijving:

Sportoase bouwt aanpalend aan het gloednieuwe sport- en zwembadencomplex ‘Groot Schijn’ in Deurne ook een nieuwe ijsbaan. Het nieuwe schaatscomplex met maar liefst twee schaatsbanen wordt meteen het grootste van het land. De grote schaatsbaan heeft een oppervlakte van 1800 m² met een tribune voor 300 personen en zal gebruikt worden door de ijshockeyclub en kunstschaatsers om te trainen en wedstrijden te spelen. De kleinere schaatsbaan met zijn oppervlakte van 450 m² is eerder voor recreatief gebruik.

 

De ijsbanen zullen worden geïntegreerd in het volledige sportcomplex zodat er een natuurlijke synergie ontstaat tussen alle beschikbare faciliteiten. In de entreehal moet er gekozen worden tussen vloeibaar of bevroren water. De ijsbaan ligt aan de ene zijde, het zwembad aan de andere. Het hele gebouw is bedacht rondom een kern waar in verdiepingen gestapelde functies zitten die zwembad en ijsbaan delen: personeel ruimten, fitnessruimtes en de horeca. Vanuit die horeca met buitenterras heeft men niet alleen zicht op de binnen en buitenbaden, maar ook op de ijsbaan. Via de horeca zijn de tribunes voor de wedstrijdbaden en voor ijshockeywedstrijden te bereiken.

 

IJsbanen behoren tot de meest energie verbruikende openbare ruimtes door hun vraag naar zowel koeling als verwarming, ventilatie en verlichting.

 

Duurzaamheid werd in de brede zin geïmplementeerd en omvatte diverse aspecten. Dit behelst energieopwekking, warmterecuperatie, beperken van verliezen, water(her)gebruik, optimalisatie van kunst- en daglicht en het meten en dynamisch bijsturen van energie-, lucht en waterstromen. Het volledige gebouwcomplex (zwembad en ijsschaatspiste) werd daarom dynamisch gesimuleerd om synergiën te vinden.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de interne en extern schildelen alsook naar bouwdetaillering om zodoende een performante en luchtdichte schil te bekomen. Hierbij werd niets aan het toeval overgelaten en werd bv. ook de liftschacht uitgerust met een automatisch ventilatiesysteem.

 

Het is de bedoeling enerzijds beroep te doen op hernieuwbare energieopwekking en anderzijds zoveel mogelijk recuperatie van afgevoerde energie om CO2-uitstoot te reduceren. Hiervoor worden bijvoorbeeld PV panelen gebruikt op het gebouwcomplex waarbij de cellen van de panelen daglicht of zonlicht omzetten naar elektriciteit. Ze worden aangesloten op het interne netwerk van het gebouw en helpen zo het elektriciteitsverbruik te doen dalen.

 

Met een lucht-water-warmtepompinstallatie wordt het gebouw efficiënt verwarmd en gekoeld. Een combinatie van recuperatie van warmte en het aanwenden van koeling uit de industriële koelinstallatie en het HVAC-systeem levert de benodigde energie voor ruimte-conditionering (verwarming of koeling), ventilatie.

Restwarmte die in het schaatsgedeelte niet opgebruikt wordt, zal aangewend worden voor het naastliggende zwembadcomplex.

Met behulp van booster-warmtepompen wordt voor het volledig gebouwencomplex centraal warm water aangemaakt.

 

Een opdeling in verschillende ventilatiezones en invulling met specifiek geconcipieerde luchtbehandelingsinstallaties en luchtinlaatsystemen zorgen voor de correcte ventilatie, verdeling en conditionering van de ruimten.

Een ontvochtigingssysteem houdt de relatieve vochtigheid van de binnenlucht op een correct niveau. Een te hoog waterdampgehalte in de lucht zorgt voor slechte ijskwaliteit en genereert mist over het ijs waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor de gebruikers.

 

De toiletten werden uitgerust met automatische urinoirspoeling, zelfsluitend en waterbesparend kraanwerk en een regenwaterrecuperatiesysteem i.f.v. reduceren van kostbaar stadswater.

 

Een goed verlichtingssysteem voor de sport moet zorgen voor toereikende helderheid, een gepaste lichtsterkte, een gelijkmatige lichtverdeling. Te fel licht zal de sporters verblinden en meer warmte afgeven waardoor het ijs sneller zal smelten en de energievraag dus opnieuw gaat stijgen.

Gestuurde zonnewering zorgt voor optimale daglichttoetreding en vermijdt dat er directe zonnestraling op het ijs kan voordoen.

 

Een geavanceerd gebouwbeheersysteem (GBS) maakt het mogelijk de installaties op eenvoudige manier in te stellen, te beheren en te monitoren vanop afstand.