SHARE

‘Phoenix’ kantoorgebouw

Brussel, Belgium, Europa

Sector kantoren
Projectstatus opgeleverd
Project Brussel, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering April 2018 - November 2020
Architect abv+ architecten, Slachthuislaan 25a, 2060 Antwerpen, BE
Start - Einde studie August 2017 - February 2019
GFA 17,696 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Renovatie
Opdrachtgever Baloise Belgium nv, Posthofbrug 16, 2600 Antwerpen, BE
Kostprijs technieken:7.789.507,43 € excl. btw
Totale bouwkost:15.500.000,00 € excl. btw

 

Projectomschrijving:

Het kantoorgebouw werd intern volledig gestript en voorzien van een nieuwe buitenschil. Deze schil heeft hetzelfde uitzicht met betere isolerende eigenschappen.

Het gelijkvloers werd ruimtelijk verbonden met de eerste verdieping door het implementeren van een grote vide. Alle gemeenschappelijke functies werden op deze 2 verdiepingen ondergebracht, namelijk opdeelbare vergaderzalen van verschillende grootte, een cafetaria, een koffiebar met barista, een grootkeuken, rust- en zithoeken, concentratieplekken.

Op de bovenliggende verdiepingen werden landschapskantoren voorzien.

Voor de warmteproductie werd op de 13e verdieping een nieuwe gascondensatieketels geplaatst.

De productie van warm tapwater gebeurt door een boiler die indirect gestookt wordt.

De koelinstallatie werd op de 14e verdieping voorzien en de koude wordt geproduceerd door een compressiekoelmachine van het type lucht/water. Via een koeltoren met ventilatoren met variabele snelheid kan het hydraulisch net gekoeld worden.

Voor de afgifte van deze warmte en koelte in de ruimtes wordt gebruik gemaakt van koelplafonds op de kantoorverdiepingen en een combinatie van koelplafonds en vloerverwarming op de gemeenschappelijke verdiepingen.

De ventilatiegroepen werden op de technische verdiepen 13 en 14 geïnstalleerd en zijn voorzien van een warmtewiel. De buitenlucht wordt door middel van een warmtewisselaar opgewarmd of afgekoeld naar de gewenste inblaastemperatuur om in het gebouw een optimaal comfort te verkrijgen.

De verlichting van het gebouw wordt in de kantoren daglichtafhankelijk en op aanwezigheid gestuurd.

Voor de basisverlichting is gekozen om gebruik te maken van armaturen met led.

Op de daken van de technische verdiepen worden aan de oost-, zuid- en westgevel fotovoltaïsche panelen geplaatst. Het primair energieverbruik van het kantoor bedraagt 101.81 kWh/m².

Sustainable Features

comfort
comfort
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
PV panelen
PV panelen
isolatie
isolatie