SHARE

Van Hoecke – Halux BEN kantoren

Sint-Niklaas, Belgium, Europa

Sector kantoren
Projectstatus opgeleverd
Project Sint-Niklaas, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering April 2017 - August 2020
Architect B-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerpen, BE
Start - Einde studie January 2016 - April 2016
GFA 4,600 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving / Duurzame adviezen / Simulaties
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Van Hoecke nv, Europapark-Noord 9, 9100 Sint-Niklaas, BE; Halux nv, Europapark-Noord 7&8, 9100 Sint-Niklaas, BE
Kostprijs technieken:2.141.916,62 € excl. btw
Totale bouwkost:6.542.048,23 € excl. btw
K-peil:30
E-peil:40
Certificering:BEN gebouw

 

Projectomschrijving:

Het nieuw kantoorgebouw van ‘Van Hoecke-Halux’ te Sint-Niklaas bestaat hoofdzakelijk uit landschapskantoren in combinatie met enkele vergaderruimtes en een refter. Het kantoorgebouw wordt opgedeeld in twee eenheden; deelvolume 1 bevindt zich ter hoogte van de zuidgevel van de bestaande loods (Prins Boudewijnlaan), deelvolume 2 ter hoogte van de noordgevel (Europapark-Noord). Het kantoorgebouw beantwoordt aan het door de Vlaamse Regering bepaalde ‘BEN-niveau’, wat overeenstemt met een E-peil lager dan of gelijk aan E40. De jaarlijkse energievraag haalt minimaal 10 kWh/jaar per m² bruikbaar vloeroppervlakte uit hernieuwbare energiebronnen door middel van één of meerdere systemen.

 

De bouwschil beschikt over een zeer gunstige warmtegeleidingscoëfficiënt in combinatie met hoogwaardig dubbele beglazing met geïntegreerde automatisch gestuurde zonnewering.

Het kantoorgebouw is voorzien van vraaggestuurde ventilatie in functie van de binnen luchtkwaliteit en temperatuur. De adiabatische luchtgroep is voorzien van een verwarmings- en koelbatterij, met als groot voordeel dat koelen van lucht passief mogelijk is zonder gebruik te maken van compressorenergie. De hogerendements warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warme geëxtraheerde lokaallucht een aanzienlijk deel van zijn nuttige warmte afstaat aan de verse toevoerlucht. Door een bypass over de warmtewisselaar kan men genieten van het ‘free koeling’ effect indien de buitentemperatuur daalt onder de lokaaltemperatuur.

 

Het verwarmen en koelen van gebouw gebeurt hoofdzakelijk door een warmtepomp die op het BEO-veld aangesloten wordt. Waarbij er afhankelijk van het seizoen energie in de vorm van warmte of koude in de bodem opgeslagen zal worden. De warmtepomp is ook voorzien van passieve koeling waarbij er nagenoeg gratis gekoeld kan worden, excl. energie circulatiepomp.

De houtketel levert het bijkomend vermogen om de douches van sanitair warmwater te voorzien, de houtschilfers worden verkregen als restproduct bij de productie van ‘Van Hoecke’.

De basiskoeling en -verwarming wordt verkregen door de betonkernactivering, het overige vermogen wordt verder afgegeven door putconvectoren als eindelement in de ruimte.

Zowel de voor- als achterbouw zijn voorzien van fotovoltaïsche panelen die een deel van de site voorzien van stroom.

De regeling is voorzien van een KNX sturing waarmee onder andere de klimatisering, verlichting en zonnewering gestuurd worden.

Sustainable Features

comfort
comfort
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
PV panelen
PV panelen
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
ecologische materialen
ecologische materialen
biomassa
biomassa