SHARE

Agristo kantoren

Wielsbeke, Belgium, Europa

Sector kantoren
Projectstatus uitvoering
Project Wielsbeke, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering May 2019 - March 2021
Architect OYO Architects (Open Y Office), New-Yorkstraat 2P, 9000 Gent, BE
Start - Einde studie May 2018 - August 2019
GFA 8,750 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Agristo nv, Waterstraat 40, 8531 Hulste, BE
K-peil / Energieklasse :
E-peil:40
Certificering:Breeam excellent

 

Projectomschrijving:

 

In mei 2019 werd gestart met de bouw van de nieuwe kantoren voor Agristo in Wielsbeke. Het huidige hoofdkantoor in Harelbeke was niet langer afgestemd op de groei van de producent van diepgevroren aardappelproducten en zet voor de toekomst in op een integrale benadering van duurzaamheid, zowel bouwtechnisch als sociaal.

 

Zo werd de vorm van het gebouw aan een grondige analyse onderworpen om tot een nieuwe geavanceerde dynamische werkruimte te komen. Een centraal atrium dat baadt in natuurlijk daglicht vormt het hart van het gebouw en verbindt niet alleen de verschillende ruimtes maar stimuleert sociale interactie, samenwerking en kennisuitwisseling.

 

Een gezonde en praktische werkomgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van werknemers. Er wordt gestreefd naar een hoog niveau van comfort voor de aanwezigen waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden. Dit gebeurt hier aan de hand van een zeer performante gebouwschil in combinatie met een zeer performant afgiftesysteem. Het afgiftesysteem is een combinatie van betonkernactivering met na-koeling en –verwarming via de ventilatie. Beton is een materiaal met een erg dichte massa en men gaat deze massa ‘activeren’ door ze op strategische momenten warmte of koelte te laten opslaan en afgeven. Tijdens het storten van het beton legt men leidingen waardoor men – eens het gebouw in gebruik genomen is – water laat stromen. Wanneer het water warmer is dan de ruimtetemperatuur wordt het gebouw verwarmd, wanneer het kouder is start de koeling. De thermische energie wordt op die manier opgeslagen in en afgegeven door de vloeren en de plafonds. Naast de grote energie- en kostenbesparing is de geleidelijke straling die voor een aangenaam binnencomfort zorgt één van de vele voordelen. Een natuurlijke achtergrond werd voor elke afzonderlijke werkruimte gecreëerd door groene horizontale cantilevers op elk niveau te voorzien die eveneens dienstdoen als zonwering om de warmtelast in de zomer te beperken.

 

Er wordt gebruik gemaakt van restwarmte van de site. Hierdoor wordt er geen bijkomende warmteproductie geplaatst.

Naast de nieuwbouw staan enkele vrieshuizen. Vrieshuizen worden voorzien van vloerverwarming in de betonnen ondervloer om het invriezen van de onderliggende grond te vermijden. Er wordt aan een temperatuur van 8°C water in de vloerverwarming aangebracht om er 6°C terug te krijgen. Er is met andere woorden koelvermogen beschikbaar uit die vrieshuizen die ergens anders kan gebruikt worden. In dit geval gebruikt met de restkoeling voor de nieuwe kantoren. Een bijkomend duurzaam gegeven is dat een aandeel van het elektriciteitsverbruik van het nieuw kantoorgebouw lokaal wordt opgewekt. Er wordt namelijk 100kWp aan PV-panelen geplaatst.

 

Tot slot heeft het project de ambitie om een BREEAM Excellent gebouw te zijn, iets wat in de toekomst de norm zal worden. Enkele van de technische speerpunten om deze certificatie te behalen zijn de volgende:

  • Er wordt een doorgedreven commissioning uitgevoerd waarbij elke sensor, meting, regelalgoritme, … vooraf wordt gedefinieerd en uitvoerig wordt uitgetest. Ook wordt een ‘seasonal commissioning’ doorgevoerd waarbij de werking van de installatie in winter, lente, zomer en herfst uitvoerig wordt geëvalueerd.
  • Het waterverbruik wordt gemonitord en gecontroleerd. Zo wordt de watertoevoer afgesloten richting de sanitaire zones, wanneer er daar geen personen gedetecteerd worden. Ook wordt aan de kop van de installatie waterlekdetectie toegepast.
  • Het gebouw wordt opgedeeld in verschillende zones opgedeeld, zodat per zone het energiegebruik gemonitord kan worden. Op die manier kan ingegrepen worden wanneer in bepaalde zones uitzonderlijk hogere verbruiken zijn vastgesteld.
  • Er wordt een afvalbeheerplan opgesteld tijdens de looptijd van de werf.

 

Naast het architecturale aspect, kan gesteld worden dat dit project op technisch en duurzaam vlak ook een toonaangevend gebouw zal worden binnen de sector van de kantoren.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
natural ventilation
natural ventilation
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
lamellen
lamellen
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
zonne-energie
zonne-energie
PV panelen
PV panelen
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
ecologische materialen
ecologische materialen