SHARE

‘The View’ in urban district ‘Tweewaters’

Leuven, Belgium, Europe

Sector Urban planning
Project status under construction
Location Leuven, Belgium, Europe
Execution October 2020 - May 2022
Architect TAB Architects, Blekersdijk 33, 9000 Gent, BE
Study From June 2017
GFA 22 m2
Scope Study and following up MEP / EPBD reporting
Intervention Construction
Client DCA nv, Lilsedijk 50, 2340 Beerse, BE
Total technical installations cost:€ 8.367.256,93 excl. VAT
Total construction cost:€ 31.688.520,00 excl. VAT
K Level / Energy class :21 to 29
 E Level:32 to 44 (45)
Certification:

 

Project description:

 

160 apartments and 8 retail spaces are being built in ‘The View’on the former firefighting site ‘Tweewaters’ in Leuven.

The building consists of 2 high-rise towers and 1 medium-rise building. These are connected via a 2-storey underground car park.

 

A dynamic simulation was used to determine the comfort balance between the insulation, the light transmission of the glass and the screens.

 

The high-rise towers are equipped with a central air group for ventilation. In the middle buildings, air groups are placed per apartment. This choice was partly driven by the size of the apartments and the optimization of the saleable area.

 

A heat network is planned throughout the building that will be connected to a public external heat network in a later phase.

Sustainable Features

reuse rainwater
reuse rainwater
green roof
green roof
heat recovery
heat recovery
solar energy
solar energy
passive cooling
passive cooling
glazing
glazing