page background

Boarding School St. Lodewijkscollege, Bruges, BE Studiebureau Boydens

description

The boarding school Palaëstra in Bruges, has been renovated to increase its occupancy capacity and to be put back into use again.

This capacity increase is reflected in the additional 59 rooms, an apartment for the dormitory staff member, a new living room, common rooms, study & relaxation rooms, offices, bathroom facilities and a renovated kitchen.

The existing cellar has been converted into a technical floor where the boiler gas, meter, and technical rooms are located.
To heat the building, it is equipped with condensing boilers in switch cascade.  As end heating radiators with thermostatic faucets are installed in the entrance area, classrooms, offices and bedrooms.

For ventilation, a system type D with heat recovery is provided via a cross-flow heat exchanger. Via these air groups can top cooling be used during the low season and summer periods to create an acceptable indoor climate for students and supervisors.

Rainwater is  harvested and reused for the toilets and all light fixtures utilize LED lighting to limit the consumption of energy.
There is a new central elevator that connects the floors, in combination with the wide corridors making the boarding school generally and integrally accessible.
Furthermore, in the rooms all techniques such as electricity, data network and fire detection are integrated to meet the current standards.

1841

general data

total cost price: +/- € 2.540.000,00

total area: 2.150 m²

Study start date:: May 2011

completion date: February 2018

nature of work: Renovation: study and following up MEP

cost techniques: € 948.561,76 excl. VAT

client

Vzw Palaestra, Magdalenastraat 30, 8200 Bruges, BE

architect

Debruyne Gino en Architecten, Witte Molenstraat 54 a, 8200 Bruges, BE