Home / industrie / DISPATCHCENTRUM CELESIO

DISPATCHCENTRUM CELESIO

Grimbergen, Belgium, Europa

Sector industrie
Opdrachtgever Futurn One nv, Dumolinlaan 1 bus 31, 8500 Kortrijk, BE
Architect ESTE architects bvba, F. Lecharlierlaan 150, 1090 Brussels, BE
Aard der werken In transformatie
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 7,344 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie September 2014 - October 2014
Start - Einde uitvoering February 2015 - September 2015

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing

Kostprijs technieken: 1.514.276 € excl. btw
K-peil: 25

Twee belangrijke eisen liggen aan de basis van het ontwerp van de technische installatie van dit verdeelcentrum voor medicijnen: Ten eerste mag de ruimtetemperatuur over het volledige volume van het grote opslagmagazijn nooit onder 15 °C dalen of boven 25 °C stijgen en ten tweede dienen de warmteverliezen naar buiten tot een minimum beperkt te worden. 

De performante buitenschil van het gebouw helpt zowel de temperatuurswijzigingen binnen als de warmteverliezen naar buiten tot een minimum te beperken.  Qua verwarming en koeling van het grote binnenvolume houdt een all-air systeem met vier grote rooftops de lucht homogeen op temperatuur. Omwille van die homogeniteit van temperatuur ging veel aandacht naar de worp en de inductie van de ingeblazen lucht tussen de metershoge opslagrekken. Uit de grote luchtdebieten die gepaard gaan met het all-air systeem, wordt permanent warmte gerecupereerd via een hogerendements-platenwisselaar. De laad- en loszones werden in aparte kleinere ruimten fysiek afgezonderd om hun invloed op het binnenklimaat te minimaliseren.

Temperatuursregistratie en –controle gebeurt permanent door middel van een gebouwbeheersysteem dat alarmeert indien temperatuursgrenzen overschreden worden.